Изявата на френската танцовата трупа MPTA е тази сряда, 28 октомври, в Пловдив

Френската трупа MPTA - les mains les pieds et la tête aussi, представя на международния фестивал One Dance Week своя вълнуващ изпълнителски стил - комбинация от съвременен танц, театър, интегрален танц, акробатика и циркови техники.

В рамките на една вечер, на 28 октомври, публиката може да се наслади на два спектакъла: "Ние сме като онези жаби..." и "Али" - резултат от артистичния обмен между петима международно признати артисти: Хеди Табет, Али Табет, Матюран Болзе, Артемис Ставриди и Софиан Бен Юсуф.

Спектаклите на MPTA са поетични, емоционални, силно визуални, изключително майсторски в цирково-акробатичния си език, обясняват организаторите. За тях британският в. "Гардиън" пише, че са "извънредни и вълнуващи", френският "Монд" ги определя като "златна мина за красиви и умни идеи", а сп. Circus описва спектаклите им като "наситени и запомнящи се".

Представленията се играят от 19 ч. в Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив. Билетът за двете може да бъде закупен на цена от 10 лв. в мрежата на "Ивентим" и от Билетния център на пловдивския площад "Централен" 1.

"Ние сме като онези жаби..." разказва красива история за взаимоотношенията между мъжа и жената в тяхната сложност и многоаспектност, история за любов, брак, раздели и събирания. Тримата персонажи влизат във всевъзможни взаимодействия, като първоначалният образ на сватбена двойка претърпява множество трансформации и модификации вследствие намесата на третия човек. 

Финалната щриха на спектакъла е оркестър на сцената, който на живо създава звуковата среда, партнираща идеално на танца.

Вокалните изпълнения на песни от репертоара на ребетика - музиката на гръцките бежанци от началото на ХХ век, с мотиви от тунизийския фолклор създават южняшка атмосфера на протяжно, фамилно, традиционно преживяване.

"Ние сме като онези жаби..." е най-новият спектакъл на творческия тандем Али Табет и Хеди Табет, които имат в актива си творчески сътрудничества с хореографи и артисти от цял свят, както и редица международни награди и признания.

Вторият спектакъл - "Али", игран в рамките на същата вечер, изследва въпросите за другостта и различието, а също така тяхното възприемане и нагласите на обществото, в което живеем. На сцената Матюран Болзе и Хеди Табет завихрят своя танц: задни салта, в духа най-добрите циркови традиции, се преплитат с красиви и изящни танцови движения на изпълнителите, различни в телесния си потенциал.

На сцената участниците преминават през различни трансформации - единично тяло се мултиплицира в двойка или двете тела се превръщат в едно сиамско цяло, една в друга се проектират две индивидуалности или се произвежда нова, трета човешка реалност...

Въпреки че са създадени в отстояние от пет години, двете представления са неразривно свързани като две части на едно цяло, най-вече заради спецификата им на интегрален танц, в който нормални тела си партнират в хармонична динамика с инвалидно тяло.

Обединяващият елемент е Хеди Табет, акробат и танцьор, който след тежката диагноза - рак на костите, губи единия си крак, но не спира да танцува и постепенно се фокусира върху актьорските техники и движението. Освен като изпълнител, той участва в спектаклите на МРТА и като артистичен консултант.

Али Табет е хореограф, танцьор и актьор. Работи със световни звезди от ранга на Йозеф Надж, Сиди Ларби Черкауи и редица други. 

Съосновател и артистичен директор на МPTA е Матюран Болзе, режисьор, хореограф, акробат и танцьор. Преди появата на MPTA Болзе работи за различни танцови трупи с артистичен профил в жанра съвременен цирк. За MPTA Болзе поставя множество продукции: La cabane aux fenêtres (2001), Fenêtres (2002), Tangentes (2005), Ali - заедно с Хеди Табет (2008), Du goudron et des plumes (2010), utoPistes заедно с collective XY (2011), A bas bruit (2012).

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.