Поетът си отиде на 84-годишна възраст, а през последните дни ни напуснаха още двама интелектуалци на преклонна възраст - проф. Никола Георгиев и проф. Юлиан Вучков

Любомир Левчев, големият български поет, белетрист и публицист, станал с книгите си близък на милиони български и чуждестранни читатели, почина на 84-годишна възраст, съобщиха от Съюза на българските писатели (СБП), които го определят като автор с принос към нашата и европейската поезия, творец с дълбоко човеколюбие и родолюбие, виден общественик и гражданин.

Оттам припомнят също, че като председател на организацията в десетилетието 1979-88 г. той е развил контактите с писатели от цял свят чрез международните литературни форуми в София под наслов "Мирът - надежда на планетата".

Любомир Левчев е роден на 29 април 1935 г. в Троян. Завършва гимназия в София, а в Софийския университет се дипломира от Философско-историческия факултет със специалност "Библиография и библиотекознание".

Дебютната му книга "Звездите са мои" е издадена през 1957 г. Оттогава насам е превеждан в десетки държави. Автор е на три романа, на сборници с есеистика и мемоаристика, на сценарии за филми - но е известен преди всичко с поетичното си творчество. Всички българи знаят поне едно негово стихотворение - "Недопустимост" (Да те жадувам), влязло в репертоара на рокгрупа "Сигнал".

Работил е в БНР и вестник "Литературен фронт". В годините на социализма е също така първи зам.-председател на Комитета за култура. От 1991 г. е собственик на издателска къща "Орфей", която издава стихосбирки и едноименното списание.

Носител е на Златен медал за поезия от Френската академия и званието Рицар на поезията (1985), Голямата награда на института "Пушкин" и Сорбоната (1989), Световната награда за мистична поезия "Фернандо Риело" (1993), ордена "Маяковски", учреден от Съюза на писателите в Евразия и Съюза на писателите и преводачите в Русия, както и на "Златен венец" от Стружките вечери на поезията (2010).

У нас е удостоен с орден "Стара планина" - I степен, за своите "изключително големи заслуги към България, за развитие и популяризиране на българското изкуство и култура", през 2008 г. получава националната награда за принос към родната книжовна култура "Христо Г. Данов" за цялостно творчество.

В годината, когато навърши 80, той гостува на Юрий Дачев в предаването "Рецепта за култура" по БНТ2, където говори за смисъла на думата "самосъд", съдбата на езика ни и авторите, които не подлежат на преподредба.

Други двама интелектуалци също си отидоха на преклонна възраст през последната седмица. На 81 години ни напусна литературоведът проф. Никола Георгиев, любим и уважаван преподавател за поколения студенти в СУ "Св. Климент Охридски", вечен дисидент, определян като "последния аристократ на духа".

Театроведът проф. Юлиан Вучков, който през последните години стана медийна звезда като критик и тв водещ, почина на 83. Вестник "24 часа" съобщава, че малко преди смъртта си той е предал за печат поредната си книга, озаглавена "Истинският Живков".

Източник: СБП