Най-високите температури през първия изцяло есенен месец ще са между 26 и 31 градуса, а най-ниските от -1 до 4 градуса

Октомври започва със слънчево и топло време, с преобладаващи максимални температури над 25 градуса, като 2 октомври на отделни места стойностите на термометъра ще се качат до 30-31 градуса, сочи прогнозата от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Най-високите температури през месеца ще са между 26 и 31 градуса, а най-ниските от -1 до 4 градуса.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета между 8 и 11 градуса, а в планинските райони от 4 до 8 градуса.

Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в югоизточните райони 60-90 л/кв. м, а в планините - от 80 до 100 л/кв. м.

Около 3-4 октомври се очаква преминаване на атмосферно смущение, като на места ще вали дъжд, след което температурите чувствително ще се понижат. След краткотрайно подобрение на времето в средата на десетдневката към 8 - 9 октомври отново ще има условия за превалявания, а след това - относително захлаждане.

През втората десетдневка температурите вече ще бъдат близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12-14 октомври и към края на десетдневката.

Повече спокойни и сравнително топли дни ще има отново през първата част от третата десетдневка, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на периода и до края на месеца времето ще е променливо с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло средноденонощните в този период ще останат близки до обичайните.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"