Това позволява на тежко болни пациенти да използват препарати на основата на канабиса

Марихуаната за медицински цели беше легализирана и в Хърватия. Министерството на здравеопазването разреши използването на канабиса за медицински цели при болести като множествена склероза, карцином, детска епилепсия и СПИН, предаде АФП.

Законодателството вече позволява продажбата на продукти и лекарства с психоактивното вещество в марихуаната - тетрахидроканабинол на страдащите от тези заболявания. Те ще могат да се купуват от аптеките само по лекарско предписание с еднократни рецепти. 

Медикаментите ще се предписват в определено количество, нужно на пациента за един месец.

Според експертната комисия за легализация на употребата на марихуана за медицински цели медицинската практика показва, че нито един от препаратите на базата на канабис не може да излекува трайно злокачествен тумор и да спре прогресирането на множествена склероза или СПИН.

Въпреки това някои от тези медикаменти облекчават симптомите на тези болести и тяхната употреба се препоръчва в комбинация с други форми на лечение.

Виж още: Колорадо раздава 20 млн. долара от данъци върху продажбата на марихуана

Употребата на канабис не е одобрена за други неврологични заболявания като Паркинсоновата болест, епилепсия и психиатрични отклонения.

У нас темата бе повдигната сериозно от независимия депутата Велизар Енчев, който внесе предложение в парламента да се легализира марихуаната за медицински цели. Идеята обаче бе отхвърлена от здравния министър Петър Москов, според когото наркотичното вещество може да се легализира само когато има качествен контрол върху процеса, какъвто в страната ни все още няма.

Източник: АФП, Агенция "Фокус"