Сериозен спад на руските туристи

България е посрещнала почти 3 млн. туристи, които са останали за поне една нощувка, през 2014 г. Това показват данните на Националния статистически институ, представени от Калин Драганов от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

По думите му данните са съизмерими с тези от 2008 година, когато обаче легловата база в страната ни е била двойно по-малка.

Калин Драганов посочи, че страната ни усеща отлив от туристи от Русия - спада е с близо 35%.

За сметка на това, има увеличение на турски граждани, решили да посетят страната ни - там увеличението е с 40%, отчете още Драганов.

Той обясни, че делът на европейските туристи у нас е намалял. Гражданите на ЕС са около 50% от всички, посетили страната ни. Драганов обясни, че преди влизането ни в съюза през 2007 г. те са били 75%.

Туристите в България

"За миналата година общият брой на пренощувалите в България лица е 2,791 млн., които са направили малко над 14 млн. нощувки. Ако сравним със същата статистика на посещенията миналата година, тогава са били 9,408 млн., т.е. разликата е почти 3 пъти. В тези над 9 млн. обаче се включват всички македонци, които влизат да пазаруват в България, всички гърци, които влизат всеки ден да си зареждат гориво, всички турци, които минават транзитно през България", добави той.

Виж още: 

"При туристите от Германия се отчита увеличение до края на август от 1%. За Гърция спадът е 100%, при Великобритания ръстът е от 3,5%. Румъния е с драстично намаление - 65%, а Македония - с увеличение от 17,8%", каза още Драганов.

Той посочи, че за 2014 г. в България са отседнали едва 53 холандски туристи. Годишният брой на туристите от Холандия, които пътуват по света, е около 10 милиона души, заяви още той.

Източник: "Дарик"