Щатът е събрал твърде много данъци и трябва да ги раздаде обратно на гражданите

В американският щат Колорадо властите ще раздадат на гражданите общо 20 млн. долара. Парите идват от данъците от легалната продажба на марихуана в американския щат, които достигнали неочаквано толкова високи нива, пише в. "Индипендънт".

Толкова събрани данъци, че щатът ще връща 20 млн. долара на хората

В началото на 2014 г. продажбата на канабис беше узаконена и това донесе на местната хазна 50 млн. долара от данъци. Според конституцията на щата обаче има горна граница на приходите от такси, които могат да бъдат събирани. Таванът се изчислява по сложна формула на база инфлация и ръст на населението, като в случая с марихуаната той е 30 млн. долара.

По този начин остават 20 млн. долара, които по закон трябва да бъдат раздадени населението на Колорадо, което е около 5 млн. души.

Освен паричните приходи, властите отчитат, че легализирането на канабиса довело до рязък спад на престъпността и увеличение на приходите от туризъм.

Политиците са против

Странната ситуация е създала неочаквани предпоставки за обединението на позициите на демократи и републиканци - и двете партии са против възстановяването на средствата от марихуана на данъкоплатците, коментира изданието.

Законодателите в щатския парламент предвиждат да организират референдум, на който да поискат от жителите на Колорадо да одобрят промяна в конституцията, която да премахне данъчния таван върху приходите от продажба на марихуана.

Виж още: Ню Йорк също легализира медицинската марихуана

Авторите на законопроекта искат сегашният излишък от средства да бъде пренасочен към допълнително обучение за вредата от наркотиците и подготовка на полицейски служители, които да се борят с "напушени" шофьори зад волана и други свързани с консумацията проблеми. Законодателството за легализация на марихуаната предвижда всички мерки, свързани с прилагането му, да се финансират от директните приходи от продажба.