Често пъти докторите използват вида на ноктите, за да определят здравословното състояние на човек, тъй като те са главен индикатор и малък екран на процесите протичащи в човешкия организъм

Той е така устроен, че да изпраща важните хранителни вещества първо към жизнено важните органи, ноктите са последната част от тялото, до която стигат полезните хранителни съставки

Което значи, че ако страдате от липса на витамини, то там веднага ще си проличи. Дори и да се храните здравословно и да спазвате добър хранителен режим, това не е гарант за здрави и красиви нокти, които не страдат от забавен растеж и чупливост. Друг важен фактор, който оказва влияние върху състоянието им е генът, както и при ред други здравни показатели. 

Предлагаме на вниманието ви седем храни, които ще засилят растежа и здравината на вашите нокти и ще ви сдобият с прекрасен маникюр. 

Спанак 

Хапването на спанак е страхотна идея за цялостното здраве на целия организъм. Това е така, защото този тъмно зелен зеленчук ни доставя витамин Е, желязо, витамини В, витамин А, всички полезни за здравината и растежа на ноктите.

Броколи 

Вашето тяло се нуждае от специална аминокиселина, наречена цистеин, за да преработи протеините, които приемате. Можете да откриете тази полезна съставка в броколите – един невероятно полезен зеленчук. 

Яйца 

Много богати на протеини, които са ключа към бързия растеж на ноктите. Всъщност нокътната плочка е изградена от протеини. Яйцата също са богати на Витамини В, които са съставни части на биотина, който също е от главно значение за растежа както на ноктите, така и на косата.

Виж още: 10 храни на слабите хора

Пилешко месо 

Също както яйцата, пилешкото месо е изключително богато на витамини от групата В, както и на протеини. Освен това е храна, която лесно може да се набави, да се похапне по множество различни начини, а съдържа и така полезния за костите и ноктите цинк. Тези три съставки са ударни за здравето и красотата на вашия маникюр. 

Сьомга 

Тази вкусна розова рибка съдържа много протеини, както и цинк, който помага също за абсорбцията на протеина в тялото. Съдържа също много полезните хранителни вещества селен и желязо, които подпомагат производството на колаген в организма, който благоприятства бързия растеж на ноктите.

Кокосово масло 

Похапвайки полени мазнини, като кокосовото масло например, увеличавате възможността на вашето тяло да абсорбира по-лесно и бързо хранителните съставки. Кокосовото масло съдържа още витамин А, D, E, K, които подпомагат заздравяването на ноктите. 

Виж още: Всичко за етеричните масла

Източник: apteka-optima.com