Само от началото на 2014 г. страната са напуснали 400 медици

Само от началото на 2014 г. 400 български лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина. Това съобщава главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков пред в. "Сега" .

През миналата година страната са напуснали 600 медици, за да упражняват професията си в друга страна.

"Крайно време е политиците да разберат, че ако здравеопазването не се възприеме от всички политически партии като част от националната сигурност и грижа на държавата, то България след 15 години може да остане без лекари", заявява д-р Ленков.

Българските медици най-често се насочват към Германия, Великобритания и Франция, като в Германия заминават да работят всякакви специалисти, във Франция - най-често лекари по очни болести и акушер-гинеколози, а Великобритания пък е дестинация джипита, хирурзи и анестезиолози. В чужбина всичките те получават в пъти по-високи заплати в сравнение с у нас.

Виж още: Нови 30 частни болници искат лиценз

Друга тревожна тенденция е продължаващия спад в броя на джипитата, които в момента са около 4600, като доскоро те са били с 400 повече.

Името на българските лекари като професионалисти е доста добро в чужбина и затова към тях има сериозен интерес. Те често са търсени от Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия. Там месечната заплата на един лекар надхвърля 6 хил. евро, като освен това обикновено се поемат самолетните билети на цялото семейство и покриват разходите за транспорт, жилище и образование на децата.

Виж още: Здравеопазването пред фалит

В сферата в момента има сериозна липса на анестезиолози, педиатри, ендокринолози, рентгенолози и специалисти по инфекциозни болести. Също така липсва и достатъчен брой патолози, което би могло да блокира съдебен процес заради липса на съдебен лекар, който да установи причината за смъртта на починалия.