До 9 май в Народната библиотека може да се разгледа изложбата, посветена на поета

След Алеко Константинов през 2013-а, Google отбелязва 150 години от рождението и на друг голям български автор - поета Пенчо Славейков (1866-1912), които се навършват на днешния 27 април. Драскулката (doodle) е дело на Кевин Лафлин.

Акцент в честванията у нас е откритата по-рано този месец изложба в Централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", която включва негови оригинални авторски и преводни книги, лични вещи, снимки, ръкописи, документи, кореспонденция и художествени произведения, част от тях предоставени от къщата-музей "Петко и Пенчо Славейкови“ в София".

Представени са родният му град Трявна и по-важните периоди от неговия живот и творческо дело: студентският период в Лайпциг (1892-98 г.), принадлежността му към литературния кръг "Мисъл" и сътрудничеството на сп. "Мисъл", дейността му като директор на Народния театър.

От фондовете са извадени ръкописи и документи за дейността му начело на Народната библиотека, много от които досега не са показвани пред широката публика. Като поддиректор (1901-09 г.) и директор (1909-11 г.) Пенчо Славейков поставя началото на професионалната българска библиография, на сбирката от славянски ръкописи и старопечатни книги, на колекцията от османски документи.

Изложбата, която може да се разгледа до 9 май, включва и лични вещи на твореца: неговата дървена мастилница с метални орнаменти и синьо стъкло, перодръжката от писалищната му маса, уред за масаж на ръцете, нож за рязане на хартия, цигаре, шал, както и пишещата машина "Адлер", съхранявана в музея.

Снимка: Иван Добромиров / Национална библиотека "Св.св. Кирил и Методий"

Подредени са и предмети, принадлежали на неговата спътница, поетесата Мара Белчева: саше за носни кърпички от червена коприна, кожени ръкавици, копринен шал, изящен сервиз от дома й и др.

С ръкописи, картички и писма е представена духовната връзка между двамата творци, съвместната им работа по превода на "Тъй рече Заратустра" от Ницше и поемата "Кървава песен", за която Пенчо Славейков е предложен за Нобелова награда за литература през 1912 г. Проследени са последните години от изгнаничество на поета и смъртта му в италианското градче Брунате.

Виж още: "Гугъл" отново ни честити Трети март

Неговото име днес носи Регионалната библиотека във Варна (LibVar.bg), а ликът му е на банкнотата от 50 лева, където са изобразени още фрагменти от сградите на Народния театър и Народната библиотека, а на гърба - текстове от негови произведения и илюстрация на птица от негова стихосбирка, както и фигурата на Мара Белчева.