За вносните храни се дават между 7 и 8 млрд. лв.

Не трябва да внасяме толкова много плодове и зеленчуци, това е обидно за България. Българинът консумира 75-80% вносни храни, за които плащаме 7-8 млрд. Това заяви в сутрешния блок на "България он еър" председателят на Комисията по земеделие в НС Румен Христов. 

Проблемът е с вноса на плодове и зеленчуци от трети страни, които не са Европейския съюз, като Турция и Йордания. Ядем качествени храни, но това са скъпите храни. 

Виж още: Защо ядем безвкусни и скъпи вносни храни

В същото време той обяви, че Българската агенция по храните е изключително натоварена и не успява да проследява произхода на стоката на всяка отделна партида. 

"Решението е по-голям контрол на митницата. Завишава се контролът от страна на Българска агенция по безопасност на храните", добави Христов.

На въпрос, защо фермери искат проектът за браншовите организации да бъде преработен, той отговори: "Състоя се голям форум, на който имаше обсъждане. Някои от нещата в законопроекта ще бъдат променени. Този закон ще даде възможност отделните структури в сектор земеделие да са по-задружни и да постигат своите цели. Около 68-70 браншови организации има при животновъдите. Така се затруднява контактът и работата с министерството. Вече ще има по-добър диалог."

Виж още: Изчезва ли българското производство?

Според Румен Христов акцентът в новия програмен период е върху плодовете, зеленчуците и животновъдство.

Източник: "България он еър"