От санитарните служби са разпоредили да се правят пълни проверки на учениците

Спомняте ли си как като малки в училища и детски градини периодично имаше епидемия от въшки, което ставаше повод за много остригани глави. Може дори да пуснем по една невинна усмивка в името на соцталгията. Но обаче се оказва, че моментът с въшките не е изчезнал в с края на прехода.

Малките гадини са плъзнали из училищата в страната по-малко от месец след началото на учебната година. От санитарните служби са разпоредили да се правят пълни проверки на учениците, защото вече можело да се говори за епидемия.

От училищата вече са разпратени съобщения до родителите да преглеждат децата си, като са включени и инструкции как да се борят с паразитите, пише "Труд". 

Някои дори получават списък с препаратите, които да използват.

В Бургас родители се оплакват, че отново трябва да се справят с паразитите, защото никой не проверява децата в класните стаи.

Виж още: "Нобел" за борбата с паразитните болести

От началото на учебната година нямаме нито един сигнал за въшки в училищата, каза директорът на РЗИ д-р Дочка Михайлова във Варна. Последният "бум" там бил през пролетта.

И докато учители и родители разменят рецепти за справяне с паразитите, малките ученици въртят бизнес. Така например една въшка струва вече 10 лв. и ти осигурява известно време оставане вкъщи, докато родителите ти се борят да изчистят главата ти.

Източник: в "Труд"