По името могат да бъдат определени не само възрастта, националната принадлежност и вероизповеданието, но и образователния ценз и социалния статут на семейството, от което произхожда съответният човек

Допреди 20-30 години живеехме в напълно различна информационна среда. Всеки бразилски сериал  се оказваше събитие и се следеше от всички по единствената тогава телевизия. Това водеше до епидемия от имена като Изабела, Изаура, Родриго и Жоао, давани на родните бебета.

В последно време са модерни и двойните имена, които понякога изглеждат композирани на случаен принцип. Ситуацията се усложнява допълнително, когато бащиното име се добави като собствено - (Ивайло, Тома, а не Ивайлов, Томов)

Кръщаването на детето със сложно, нетипично или екзотично име обаче, може да му създаде проблеми. Не става въпрос само за това, че съучениците ще му се подиграват, вече и сред тях има немалко със странни имена. Но когато едно такова дете порасне и започне да си търси работа, име от типа на Ромарио Славчев или Клементина-Аксиния Калоян Христова може да създаде проблем.

Впрочем, и социологическите проучвания показват, че чуждестранни имена като Джесика или Дейвид нерядко сигнализират за нисък социален статут на родителите.

А и по-късно могат да повлияят негативно върху професионалната кариера. Според Марк Хаузер, швейцарски бизнесмен, който се занимава с измислянето на успешни имена за новородени, същото важи и за двойните имена.

Вижте кои са били най-популярните имена за новородени през миналата година.

Свеня Хоферт, германската експертка по въпросите на професионалното развитие, застъпва същото мнение: „Посрещат човека по дрехите. Но също и по името. То формира личността, влияе на първите впечатления за даден човек и съответно на израстването му в кариерата“, подчертава Хоферт и припомня, че много често по името могат да бъдат определени не само възрастта, националната принадлежност и вероизповеданието, но и образователния ценз и социалния статут на семейството, от което произхожда съответният човек.

Според редица проведени в Германия изследвания, носителите на твърде екзотични имена често произхождат от социално слаби семейства. Посредством нестандартните имена хората от тази обществена прослойка се опитват да се самоутвърдят, твърдят експертите. И обратното: хората с висок образователен ценз по правило дават на децата си традиционни имена.

„Трябва да се има предвид, че работодателите винаги обръщат внимание на името на кандидата за дадено вакантно място“, подчертава Свеня Хоферт.

Източник: "Първите седем"