Очакват се по около 120 падащи звезди на час

Довечера очакваме най-големият метеоритен дъжд за годината. Метеорният поток Геминиди е активен от 4 до 17 декември, като тази година пикът му се пада на 14 декември - около 20.00 часа българско време, съобщават астрономите от БАН.

Звездопадът може да бъде наблюдаван от всяка точка на България. Очаква се условията за наблюдаване на явлението да са благоприятни - ясно небе и Луна малко след новолуние.

Метеоритите ще се наблюдават най-добре извън града, на неосветена територия, няма проблем да се гледат и с невъоръжено око, обясни астрономът Пенчо Маркишки, цитиран от БНР. 

"Луната ще залезе малко след 20.00 часа и небето ще остане тъмно до края на нощта, допълни той. 

По думите му ще може да се наблюдава гигантски космически спектакъл с частици от един астероид, наречен 3200 "Фаетон", като се очакват около 120 метеорита на час да падат от небето. 

С напредването на нощта условията за наблюдение на Геминидите ще се подобряват, защото съзвездието Близнаци ще се издига и в полунощ то ще бъде на височина около 60 градуса над източния хоризонт. 

Препоръчително е в началото на нощта наблюдателите да съсредоточат вниманието си повече към източната половина на небето, но когато по-късно радиантът на потока се издигне по-високо, вероятността от поява на метеори ще бъде висока за всяка част от небето, посочват астрономите.

Метеорният поток Геминиди е най-атрактивният "звездопад" през есенните и зимните нощи. Геминидите са ярки метеори, често болиди, и затова привличат вниманието на мнозина любители на звездното небе. 

Източник: БНР