Кариерният консултант Брайън Даниел изброява 7 предимства, които хората, завършили университет, имат при кандидатстване за работа

Дори и най-скучната диплома може да е от полза и да окаже влияние, когато си търсим работа. И в случая важна е не самата "хартийка", а това, през което сме минали, за да я получим и заслужим.

Всички добре знаем редица истории за успели предприемачи, които преди това са напуснали университета, отбелязва в публикация в LinkedIn профила си експертът по подбор и кариерен консултант Брайън Даниел.

Зад успеха в тези истории можем да открием способност за иновативно и предприемаческо мислене, решителност и добра преценка на място и обстоятелства за реализиране идеите.

Какво обаче се случва с всички останали, които са останали да завършат обучението си?  

По думите на Брайън Даниел има работодатели, които предпочитат кандидатите им да притежават диплома и изтъква 7 предимства на завършилите университет:

1. Те могат да бъдат обучавани

Брайън Даниел сравнява преминавето през днешните университетски курсове като „движение в минно поле”. Преминаването през "академичните обръчи", разбира се с напътствие от преподаватели, показва способност за развитие и усвояване на конкретни умения.

2.  Те могат да поемат ангажимент

Обучението за бакалавърска степен отнема поне 4 години, за магистърска- най-малко година и половина. Повечето специалисти по подбор си спомнят за това, преглеждайки купища биографии.

Вероятно ще си спомнят и че самият процес на обучение не се изчерпва с ходене на лекции и четене на допълнителна литература, но и с участие в групи за дискусии на идеи, писане на проекти и общуване с различни типове хора. Все неща от реалния живот след това. И завършването на висше образование е показателно за способност за преминаване през лабиринт от предизвикателства, следване и постигане на заложена цел.

3. Те могат да бъдат организирани

В днешната среда на мултифункционалност организирането на приоритети е повече от плюс. Това има пряко отношение към постигането на задълженията към работодателя.

Брайън Даниел посочва, че обучението в университет никога не е било „разходка в парка”. В днешно време по думите му, с оглед на масовите съкращения от последните години, организирането и подбора на дисциплините за обучение е от съществено значение, както за дипломирането, така и за кариерното развитие след това.

4. Те могат да използват технологии

Невъзможно е да завършите колеж или университет в наши дни, ако нямате опит с технологиите, отбелязва кариерният експерт. И дава за пример писането на проекти- процес, който все по-често включва работа с онлайн организирани бази данни. Самото представяне на проекта след това изисква умения в работа с мултимедия и разбира се- ораторски умения. Способността за откриване на информация и представянето й по увлекателен начин са все по-важни в наши дни в редица професии.

Виж още: Какво убива кариерата ви

5. Те са грамотни

Приемът в повечето университет е след изпит, който залага определен праг и отсява кандидатите по определени критерии, като например умения за писане, мислене, аргументиране и т.н. Дори приемът по диплома класира кандидатите според получените оценки в хода на средното образование.

Завършилите университет кандидати за работа имат умения да се изразяват по-добре в сравнение с тези, които не са, отбелязва   Брайън Даниел.

6. Те могат да спазват крайни срокове и да работят под напрежение

Завършването на университет е пряко обвързано с крайни срокове и работа под напрежение.  Стъпка по стъпка. Спазването на срокове е ключова част от постигането на заложени цели в днешната работна среда.  Затова и придобитите по време на обучението умения за това са подготовка за сценариите от реалния живот.

Виж още: Коя е най-подходящата възраст за пробив в кариерата

7. Те имат търпение

Брайън Даниел споделя, че самият той е приемал ученето в колеж с голяма фрустрация заради цялата съпътстваща бюрокрация.  По думите му обаче, ако целият курс на обучение е напълно „безсмислен”, то преминаването му доказва едно- способност за запазване на търпение.  

Ако някой има усърдието, спокойствието и търпението да завърши колеж, то определено има предимство пред тези, които не са по именно описаните критерии. А търпението и последователността са много важна част от редица дейности в реалния свят на бизнеса днес.

Източник: LinkedIn Pulse