Мярката се бори срещу сериозното замърсяване на въздуха в държавата

До 2016 г. поне една трета от колите, закупени от властите в Китай, ще бъдат електрически. Решвнието е в следствие на продължаващата борба на правителството със замърсяването на въздуха, което е особено голям проблем за Китай, пише "Би Би Си".

Централните държавна администрация ще насърчи ясно покупките на новите превозни средства с хибридни двигатели или горивни клетки, като нормата в министерствата и агенциите ще бъде изпълнена до 2016 г. За провинциалните власти ще бъде отпуснат допълнителен период от време, за да отговорят на новите изисквания.

Виж още: Хамбург се отказва от автомобилите до 20 г.

Освен тези мерки, властите в Китай решиха да премахнат данъка върху покупката на електрически автомобили. Всички тези ходове на правителството са, за да се засилят продажбите на електромобили. Към момента търсенето им все още не отговаря на очакванията, заради притеснения на клиентите относно цената, надеждността и удобството на моделите.

Китай обяви електрическите автомобили като стратегическа индустрия, в която държавата може да се превърне в световен лидер. Това трябва да увеличи енергийната независимост на страната и да свали нивата на смога, които са достигнали застрашителни равнища.

Виж още: Китай премахва 6 млн. автомобила