Кои са градовете, където можете да не се притеснявате от вредите, които мръсният въздух причинява

Всяка година замърсяването на въздуха отнема повече животи от заразни вируси като ХИВ и Ебола, показват последните проучвания на Световната здравна организация. Над 1 млн. деца годишно умират заради болести, причинени от мръсния въздух. 

Това се превръща във фактор, който далеч не е за пренебрегване при определяне на качеството на живот. Затова и с времето се очаква хората да започнат да избягват особено мръсните градове.

Нещата могат да изглеждат и много по-различно обаче. "Дейли телеграф" описва десетте столици с най-чист въздух в света.

10. Мадрид, Испания

Иберийският град е с население над 3 млн. души, трети след Лондон и Париж, но политиката на повече пешеходни зони, достъпен градски транспорт и географската локация на града помагат той да се нареди сред най-малко замърсените столици в света.

9. Монако

Известният с казината си и състезанията на Формула 1, градът-столица е един от най-чистите. Това може да ви се стори странно поради множество заможни хора, които живеят там и припалват всеки ден яхтите и суперколите си, но е самата истина. Според СЗО лазурният град има много ниска концентрация на замърсяване на въздуха - 2,5 PM (прахови частици), което вероятно се дължи на липсата на индустрия и малкото жители - около 37 хил.души.

Виж още: България е в Топ 20 на страните с най-мръсна околна среда (инфографика)

8. Хелзинки, Финландия

Финската столица започна инициатива, която има за цел до 2025 г. да се премахне необходимостта гражданите да ползват автомобилите си. Властите искат да изработят толкова добра транспортна мрежа, че нуждата от кола да отпадне. Градът има 2400 мили колоездачни алеи и отдавна промотира зелената енергия и начин на живот.

7. Талин, Естония

Със своите тесни калдъръмени улички средновековната столица не е била построена за моторни превозни средства. Шофиране около древния център на града е непрактично, което и до голяма степен държи колите далеч. В добавка градът е изключително богат откъм зелени площи, а и с прохладното му крайбрежие, го прави един от много малко замърсените градове в света.

Виж още: ЕК със сериозни критики към България за мръсния въздух и управлението на паркове

6. Монтевидео, Уругвай

Освен сравнително чист въздух, туристите, отиващи в Монтевидео, ще открият една от най-безгрижните столици на Южна Америка. Градът е с малко над един милион жители и е известен със своите пясъчни плажове, колониална архитектура и лозя. Сравнено с оживения Буенос Айрес, Монтевидео е по-чистата, по-зелената и по-спокойна алтернатива на аржентинската столица.

5. Единбург, Шотландия

Някога добре известен с миризмата на канализация и токсичният смог, изненадващо е сега, че шотландската столица влиза в класацията за най-чист въздух. И не само това, сега Единбург е най-чистата европейска столица.

Виж още: Витамин B - неочакваната защита срещу мръсния въздух

4. Отава, Канада

Канадците трябва да благодарят на френския си архитект, който през 1950 г. предвижда градът да бъде опасан със зелен пояс, който спира разрастването му. Освен това местната администрация насърчава жителите си да не използват автомобили, като участват в споделено пътуване. Също така градът има по-малко от 900 хил. жители, което го прави един от особено чистите в света.

3. Канбера, Австралия

Столицата на Австралийския съюз има по-малко от 400 хил. жители, което й дава предимство спрямо другите пренаселени столици, като Амстердам например с 800 хил. д. живеещи в нея. Въпреки че се смята за много скучен град, Канбера поне няма да ви убие с мръсния си въздух.

Виж още: Алеко, Радой Ралин и цар Самуил срещу мръсния въздух в София (снимки)

2. Уелингтън, Нова Зеландия

С по-малко от половин милион жители, крайбрежната столица е най-населеното място в Нова Зеландия със страхотен свеж въздух и удобен живот. Изглежда обаче, въздухът ще става още по-чист, тъй като властите са решили да започнат амбициозни програми за енергийна ефективност и проекти за управление на отпадъците, които помагат на града да намали своите емисии на CO2.

1. Стокхолм, Швеция

Стокхолм е първият европейски град, коронован с титлата Европейска Зелена Столица през 2010 г. Въпреки това, шведската столица не лежи на стари лаври и продължава със своите зелени инициативи и успешно намали въглеродните емисии с 25 на сто от деветдесетте години насам.

Градът има за цел да бъде свободен от изкопаемите горива до 2050 г., и се надява да постигне тази цел чрез подобряване на обществения транспорт, обработване на отпадъци и увеличаване на биоразнообразието, наред с още много други неща. В града има и силна култура на колоездене, която е разделила много жители от колите им.

Източник: "Дейли телеграф"