В челната десетка тази година са Цюрих, Женева, Париж и Копенхаген, а Букурещ и Киев са в дъното на класацията, която сравнява и цените на основни стоки като хляб, вино, цигари и бензин

Сингапур оглави класацията на най-скъпите градове в света за четвърта поредна година. Проучването на "Икономист интелиджънс юнит" Worldwide Cost of Living 2017 сравнява цените на над 150 стоки в 133 града по света.

Сингапур е с 20% по-скъп от Ню Йорк, който заема девето място, и изпреварва с 5% втория в подреждането Хонконг. На азиатския континент се намират пет от шестте града в челото на класацията, а европейските представители в Топ 10 са швейцарските Цюрих (3) и Женева (7), Париж (8) и датската столица Копенхаген, която дължи 10-ото си място на сравнително високите разходи за транспорт и обслужване.

Френската столица е единственият град в еврозоната сред 10-те най-скъпи за живеене. Единствено алкохолът и цигарите са на ценово равнище, сравнимо с други европейски градове. Понастоящем животът в Париж е със 7% по-скъп в сравнение с Ню Йорк, но само преди пет години разликата беше 50%, припомнят от "Икономист".

Несигурността след референдума за излизане от ЕС се отрази върху британската лира, като измести Лондон и Манчестър, като столицата на Обединеното кралство е на най-ниската си позиция от 20 години насам.

Виж още: София е по-скъпа за живот от Москва

Сингапур е относително евтин по отношение на обслужването и разходите за домакинството, но е с вторите най-скъпи магазини за облекло, а купуването и поддръжката на автомобил изискват най-големи харчове. Относно храната и напитките животът там не се отличава от жизненото равнище в китайския град Шанхай.

Сеул, Токио и Осака са трите места в света с най-високите цени на стоките от потребителската кошница. В южнокорейската столица пълненето на хладилника излиза с 50% по-скъпо, отколкото в Ню Йорк.

Интересно е да се отбележи, че азиатските градове са най-скъпите локации за пазаруване на хранителни продукти, а европейските градове държат най-високите цени на развлечения и дейности за отдих и почивка.

За нас представлява интерес фактът, че столицата на северната ни съседка Румъния дели 8-10 място сред най-евтините градове. Букурещ има еднакви показатели с Ню Делхи и Киев.

Докладът сравнява и цените на някои основни стоки в щатски долари: 1 кг хляб, бутилка вино от 750 мл, кутия цигари и литър безоловен бензин - през миналата година, пет години назад и преди десетилетие.

Бразилските мегаполиси Сао Пауло и Рио де Жанейро бележат най-голям напредък по отношение цената на живота, като се изкачват съответно с 29 и 27 места нагоре, до 78-а и 86-а позиция. Преди пет години Сао Пауло беше сред 30-те най-скъпи градове, а миналата година се нареди сред 30-те най-евтини, но по-силните позиции на местната валута и почти двуцифрената инфлация тласкат цените отново нагоре.

Колкото до градовете, където се живее най-евтино в Азия, Индия и Пакистан владеят положението - там са половината от 10-те най-евтини локации: Бангалор, Ченай, Карачи, Мумбай и Ню Делхи. Като причини се сочат ниските доходи, конкуренцията между търговските обекти, лесната доставка на стоки от провинцията към градовете, както и правителствените дотации за някои продукти.

Тази година на дъното е столицата на бившата съветска република Казахстан - Алмати. Ниските цени обаче невинаги означават по-добро качество на живот. Нестабилността става все по-важен фактор в намаляването на относителната цена на живота, което означава, че в градовете, където се живее най-евтино, е налице и значителен елемент на риск.

Карачи (Пакистан), Алжир (Алжир), Киев (Украйна) и Лагос (Нигерия) са изправени пред икономически, политически и инфраструктурни предизвикателства, вкл. по отношение на сигурността. Т.е. по-евтините градове са и по-лоши за живеене, заключават от анализаторския екип на сп. "Икономист".

Виж още: Отново обявиха София за най-лошия град за живеене в ЕС

Източник: Икономист интелиджънс юнит