И в столицата вече е обявена епидемия, грипът достига пика си другата седмица

"Грипът ще достигне до пика си най-вероятно другата седмица. След това ще започне бърз спад", прогнозира пред Нова телевизия главният здравен държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той разкри, че се обмисля реимбурсиране на противогрипните ваксини за пенсионерите, за да се насърчат предпазните мерки.

Междувременно повече от 450 училища в страната затвориха врати заради високата заболеваемост, информират от МОН. София също е в грипна ваканция от тази събота, 27 януари, със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция. Учениците няма да учат до 6 февруари вкл., тъй като принудителната почивка се слива с междусрочната ваканция.

Виж още: Кога почиваме повече по празниците през 2018 г.

Заради обявената грипна епидемия се ограничават профилактичните прегледи и плановите операции, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Рестриктивните мерки в лечебните заведения се въвеждат с цел предпазване на здравето на вече настанените там пациенти, тъй като това е инфекция, която се предава много лесно - по въздушно-капков път, а заболяването на вече лежащо болните би допринесло за удължаване на болничния престой, обясни пред БНР шефката на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция на София д-р Наталия Спиридонова.

"Детските градини и детските ясли ще продължат да функционират, като се засилва техният филтър - когато дечицата се приемат в детското заведение, не трябва да се допуска персонал, който е със симптоми на остри респираторни заболявания и грип. Дечица с такива симптоми ще бъдат насочвани за диагностично уточняване към лекар", обясни тя.

Грипът започва внезапно с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Д-р Спиридонова посъветва болните да стоят на безопасно разстояние от здравите, за да ги предпазват от заразяване или да носят хирургическа маска на обществените места, като предупреди:

"Това заболяване може да има сериозни последствия. В момента циркулиращият щам е такъв, че може да има сериозно засягане на белите дробове и на централната нервна система при хората, при които се появят усложненията."

Препоръката е да се избягва самолечението, при появата на симптоми да се търси лекарска помощ.

По-рано тази седмица грипната епидемия обхвана София-област и областите Бургас, Стара Загора, Видин, Благоевград, Перник и Пазарджик.

Грипна ваканция за следващата седмица вече е обявена и на територията на общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово, съобщиха от областния град. В област Ямбол учебните занятия също са преустановени до 31 януари вкл. Пред епидемия е и Русенска област.

Във Варна на този етап грипна ваканция няма да има. Отчетено е повишаване на респираторните заболявания, но все още не са достигнати критичните стойности, обясниха от Районната здравна инспекция.

За всяка област пикът отнема от седмица до 10 дни, поясни д-р Ангел Кунчев и добави: "За пръв път тази година 80% от всички положителни проби са за вирусите Б. Това е нещо неочаквано и ново за нас. Обикновено винаги А-вирусите са предизвиквали епидемии."

Източник: БНР, Нова телевизия