Няколко съвета как да управляваме парите си, за да живеем по-охолен и спокоен живот

Един човек може да се чувства свободен, само когато има финансовата свобода да прави каквото желае. Това означава, че или трябва да имате пари, или да сте излезли извън системата подобно бездомните хора. И тъй като вторият вариант не влиза в плановете на обикновения човек, то трбява да се осланяме на начините да бъдем свободни с активите, с които разполагаме. 

Но как да постигнем тази финансова незаивисимост. От Profit.bg дават 4 основни принципа, които биха могли да ви помогнат да постигнете добър баланс на активите си.

1. Винаги плащайте първо на себе си 

Това е общ принцип в личните финанси, който всички специалисти препоръчват да спазвате. Какво обаче означава на практика? Това не означава да си купувате, каквото си пожелаете, и да забравите за сметките си. На практика този принцип означава да заделяте част от прихода си в спестовна сметка. Спазването на този модел ще ви помогне да формирате "фонд за спешни нужди", както и да подсигурите старините си с времето. 

Този начин на мислене ще ви предпази от ненужни или емоционални покупки, които не е сигурно, че са ви необходими, или пък не са възможни при настоящия ви бюджет. Най-лесният начин да спазвате този принцип е да автоматизирате процеса. Казано по друг начин, автоматично част от месечния ви доход да постъпва по спестовни сметки. 

2. Живейте под възможностите си 

Не харчете повече, отколкото можете да си позволите да харчите. Трябва да сте внимателни с кредитите и дори с тези, които влизат в категорията "добри кредити" (ипотечни, лизинг на автомобили и др.). Историята показа, че икономиката е циклична и кризи се появяват поне веднъж на всяко десетилетие (а понякога и по-често). 

В такива условия, когато хората започнат да остават без работа, дори "добрите кредити" могат да тежат сериозно и да водят след себе си сериозни последствия и загуби на активи. Особено с пълна сила важи този принцип по отношение на кредитните карти. 

Средствата по тях трябва да се ползват изключително дисциплинирано, а ползваните по тях суми е задължително да се погасяват в рамките на гратисния период (предвид на факта, че това е един от най-скъпите типове кредити на пазара). В случай че смятате, че инвестициите, които правите наистина си струват, трябва да намерите начини да ограничите другите си разходи, за да ги финансирате. 

Виж още: Шофьорите на тирове - новите български юпита

3. Пригответе се за бъдещето и за най-лошото 

Не живейте само за момента. Мислете за бъдещето си и за времето, когато вече няма да можете да разчитате на трудовите си доходи. Имайте предвид, че лоши неща могат да се случат на всеки и трябва да имате фонд, който да посрещне нуждите ви при настъпване на извънредни събития. 

Не пропускайте и шанса да споделите риска при настъпването на неблагоприятни събития със специализирани в тази сфера застрахователни компании. Колкото по-рано започнете да пестите, толкова по-рано парите ви ще започнат да се умножават и ще трябва да заделяте по-малки месечни вноски за спокойни старини. 

4. Подобрявайте знанията си 

Една от най-добрите инвестиции, които можете да направите, е в себе си. Непрекъснато подобрявайте своите познания, умения и квалификация. Това ще ви направи по-ценен кадър и ще съдейства за увеличаване на бъдещите ви доходи. Подобрявайте непрестанно и финансовата си култура, това само може да ви помогне да достигнете по-лесно своите бъдещи цели.

 Виж още: Осем закона на успехите хора

Източник: Profit.bg