75% искат подобряване на условията за бежанците у нас

По-голямата част от българите възприемат бежанския поток като опасност за страната и одобряват рестриктивни мерки спрямо него. Това става ясно от национално представително изследване на "Алфа рисърч", проведено в между 5 и 7 септември 2015 г.

Според изследването 63% от анкетираните българи определят бежанския поток като опасност. 89% от запитаните искат държавата да се бори с трафикантите на хората, а 82% - да се усили оградата по границите.

"Има силна подкрепа за рестриктивни мерки", обяснява Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция.

Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75%.

Виж още: 11 хил. са бежанците в България

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44,5% от респондентите. За пълно затваряне на границите настояват 11%. Едва 3,7% от анкетираните са на мнение, че България трябва свободно да приеме бежанци.

Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч".

Виж още: Образовани ли са бежанците?

Според резултатите от проучването 63% от анкетираните поддържат европейските квоти за разпределяне на бежанците между отделните страни, докато 34% са против.

Източник: Mediapool