Обездвижването е "бомбата със закъснител" на Европа

Половин милион европейци умират годишно заради липсата физическа активност. Това показва ново проучване на Европейския център за икономика и бизнес изследвания, направено по поръчка на неправителствената организация "BG Бъди активен" и Международна асоциация за спорт и култура.

Според изследователите обездвижването е "бомба със закъснител", като един на всеки четири души в Европа е физически неактивен. При младите хора статистиката е дори по-притеснителна, като там 4 от всеки 5 души избягват физическата активност. 

В България "бомбата със закъснител" представлява още по-сериозна заплаха за населението и икономиката на страната. Данните показват, че на всеки пет души  в страната, четирима са обездвижени. 

И предвид отрицателния прираст на населението и застаряването му, "бомбата" ще избухне с огромна сила, причинявайки крах в системата на здравеопазването, споделят авторите на изследването.

"Според "Евробарометър", България е държавата с най-много обездвижени хора в Европа. 78% от нашенците не се движат достатъчно и затова решихме да проверим дали това е вярно. За съжаление се оказа, че процентът е много голям у нас", коментира мениджърът на NowWeMove за Европа Ласка Ненова пред "Стандарт".

Липсата на физическа активност влияе както на физическото, така и на психическото ни състояние. Тя е причинител и основен фактор за появата на не е едно заболяване. 6% от коронарните сърдечни заболявания, 10% от рака на дебелото черво, 10% от рака на гърдата, 7% от диабет тип 2 са следствие от воденето на заседнал начин на живот. 

Виж още: 60% от българите никога не са спортували

"5,3 млн. от 57 млн. смъртни случаи в света (през 2008 г.) са причинени от заболявания в резултат на масовото обездвижване. "Научно е доказано, че при хора, които не се движат, има по-голям риск от наднормено тегло, депресии, болести на опорно-двигателния апарат, деменция. Оказва се дори, че това се превръща в по-голям рисков фактор от тютюнопушенето", коментира още Ненова.

Решението на проблема е съвсем просто и може да обърне негативната тенденция. Само 30 минути умерена до интензивна физическа активност на ден са достатъчни за справяне с голяма част от здравословните проблеми, които са резултат на заседнал начин на живот. 

Медицински изследвания сочат, че редовните упражнения намаляват смъртността, причинена от сърдечни заболявания с 31%, симптомите на артроза с между 22% и 83%, хроничната болка с до 52%, а нивото на прогресиране на рак на простатата с цели 57%.

Виж още: Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване

Все по-често се коментира проблемът с обездвижването и затлъстяването на децата. Едва 24% от българските ученици на възраст между 6 и 19 г. достигат минимума физическа активност от 60 минути дневно, а 35% са физически активни по-малко от два дни седмично. Неизбежно това води до проблеми с килограмите - повече от 30% от децата са с наднормено тегло а 13% от тях са със сериозна степен на затлъстяване. 

Източник: "Стандарт"