Сладоледът от кестени е сред най-обичаните - вижте рецептата от Kulinaria.bg. Плюс: 10 любопитни факта и още идеи за употребата им в кухнята

Кестените са високо ценени в готварството поради много причини. Тези красиви лъскави ядки са еднакво подходящи за добавка както към сладки, така и към солени ястия.

Сезонът на кестените е кратък - може да ги намерите само през есента, но вакуумирани и консервирани (напр. във вид на сладко) се срещат през цялата години в големите супермаркети.

Пресните кестени трябва да бъдат добре термично обработени и никога не се консумират сурови заради съдържанието на танинова киселина.

Трябва да отстраните обвивката на кестена чрез варене или печене. И за двата варианта се прави малък разрез. Външната обвивка е горчива и неприятна, така че се постарайте да я премахнете добре.

Виж как се приготвят печени кестени в Kulinaria.bg

Текстурата на кестените ги прави много подходящи като алтернатива на брашното при приготвянето на десерти. Трябва само да смелите кестените в блендер и разполагате с готова суровина за направата на хлябове, сладкиши, мъфини. 

Сред най-популярните десерти от вкусната ядка е сладоледът, който се приготвя, като разбиете сметана, пудра захар и подсладено пюре от кестени. Рецептата откриваме в Kulinaria.bg:

Продукти: 0,5 кг кестени, обелени и сварени; 1 ч.ч. сладкарска сметана, топла; 2 с.л. захар; 1 с.л. масло.

Начин на приготвяне: Още топли, слагаме кестени в блендер заедно със сметаната, захарта и маслото и ги разбиваме, докато се получи гладък крем. Прехвърляме сместа в купа и я поставяме във фризер да се охлади и стегне. След това загребваме с подходяща лъжица, оформяме топки и сервираме в купичка или подходяща чаша. 

Сладолед от кестени, снимка: Flickr / ulterior epicure

Друг десерт е т.нар. "Райска комбинация" - френски специалитет от захаросани кестени, заляти с течен шоколад. Тези сладки бонбони се консумират самостоятелно или се ползват за украса на трюфел-торта. Италианците пък приготвят варени кестени в захарен сироп, поднесени с топка сладолед.

Преди десетилетия кестените са използвани предимно в селската кухня, но днес са истински деликатес. Използват се в яхнии и гювечи или се сервират във вид на пюре. Подходящи са като гарнитура към телешко месо или друг вид печено. 

Кестените намират приложение и в салатите, като най-популярната е с кълнове, гарнирана с печени кестени - особено подходяща за коледната вечеря. 

Виж още: Салата от спанак с кестени - рецептата в Kulinaria.bg

Този плод е изключително предпочитан за кулинарните рецепти в Китай, Португалия, Испания, Италия, Франция, Словения, Хърватия, Корея и Югоизточна Азия. Той е полезен, диетичен и вкусен, което го прави апетитен за всеки гастроном. Различните сортове имат и различен вкус, който варират в зависимост от условията на отглеждане.

Още 10 любопитни факта за кестените:

- Съществуват главно два вида кестени - ядливи и диви. Онези, които често подритваме по обсипаните със златист килим от есенни листа улички и тротоари, спадат към дивите кестени. Те, от своя страна, са отровни и се използват предимно в медицината.

- За родно място на кестена се смятат Балканите, Кавказ и Мала Азия, откъдето по-късно дървото се е разпространило към Централна Европа, по Средиземноморието чак до земите на Китай.

- Предримските племена в Италия го наричали "горски хляб". Предполага се, че именно благодарение на него и богатото му хранително съдържание, те са преживявали успешно зимата. Кестените са били основна храна и на римските легионери.

- Кестенът съдържат толкова витамин С, колкото и лимоните. Богат е също така и на витамините B1, B2 и витамин A, както и на минерали: калий, магнезий, фосфор, калций, желязо, натрий, а също мед, силиций и флуор. Дефицитът им в организма често води до липса на настроение, обща отпадналост и умора.

- Макар че кестените са богати на въглехидрати, следователно висококалорични (в 100 г се съдържат около 248 калории), те са богати и на фибри, но бедни на мазнини.

- Високото съдържание на лецитин в кестените бори стреса, ускорява метаболизма и има профилактично действие при сърдечно-съдови заболявания. Подсилват и паметта, а сладкият кестен се препоръчва при анемия, като за целта обаче болните, страдащи от малокръвие, се предполага да консумират кестени всекидневно от самото начало на есента до зимата - само така лечението би имало очакваният и желан ефект.

- Топлиннообработените кестени съдържат пектин и танин и имат диуретично действие, а кумаринът предпазва от склероза на кръвоносните съдове.

- Сварените кестени, с добавен към тях мед, са се доказали като средство, носещо облекчение при болен далак и черен дроб. Кестенова каша пък се използва против язва. 

- Дивият кестен, макар и негоден за директна консумация от човека, намира своята роля в народната медицина от незапомнени времена. Той е идеално средство за лекуване на разширени вени, проблемнозарастващи рани (резултат от тромбофлембит и нарушено кръвоснабдяване), хемороиди. За кашлица и бронхит в употреба влизат семената на дивия кестен.

- Известният народен лечител Петър Димков е определял кестените като източник на много силен заряд, способен да въздейства успокояващо. По думите му те могат да акумулират слънце, енергия и живот и да я отдават през цялата година. Той силно вярвал, че самото им съхранение по джобовете на дрехите или прехвърляни от ръка в ръка измежду пръстите, кестените благотворно повлияват на нервната система, ставите, сухожилията, мускулатурата и душевното здраве на човека.

Източник: foodpanda; Kulinaria.bg