Все повече в западния свят се говори за намаляване на работната седмица. Може ли това да се окаже изгодно и за служителите, и за бизнеса

Идеята за намаляване на работната седмица преди можеше да звучи само като забавно хрумване, за което наетите служители да си помечтаят от време на време, но днес все повече се говори по темата в западния свят. И макар към момента това да се случва, само когато имаме празници, четиридневната работна седмица все по-настоятелно се прокрадва като идея за позитивна социална промяна.

Научното издание Science of Us, цитирано от "Дневник", публикува четири ключови аргумента, които показват, че четиридневната работна седмица би допринесла за здравето и продуктивността на хората (и съответно за печалбите на бизнеса):

1. По-малка опасност от диабет и сърдечносъдови болести

Дългите часове в офиса се отразяват зле на сърдечносъдовата система - това показва проучване, обхванало над 600 хил. американци, европейци и австралийци, публикувано в медицинския журнал The Lancet. Според изследването хората, които работят над 55 часа седмично са 33% по-застрашени от инфаркт и 13% по-застрашени от сърдечносъдови болести, от тези, чиято работна седмица не надвишава 40 часа.

Виж още: В Швеция вече работят по 6 часа на ден

Особено тежко натовареността се отразява на по-нископлатените служители, показва друго изследване - работниците, занимаващи се с ръчен труд или друга работа извън офис, са 30% по-застрашени от развитието на диабет тип 2, отколкото колегите им в същата сфера, които работят по-малко от 40 часа седмично.

2. Повече сън

Не е изненадващо, че хората, които работят по-малко от 40 часа седмично, заспиват по-лесно, спят по-дълго и се събуждат по-отпочинали от тези, които работят над 55 часа. Причината за това е, че по-натоварените хора имат нужда от по-голяма почивка, а времето за това липсва, посочват авторите на изследването, публикувано в журнала Sleep.

3. По-спокойна атмосфера

Преработването води до преумора, а недоспалите хора са раздразнителни. Уморените служители по-трудно разчитат емоциите на колегите си и са по-склонни да влязат в кавга.

Виж още: За и против 4-дневната работна седмица

4. Повишена работоспособност

Парадоксалната магия на кратката работна седмица е, че тя е по-продуктивна. Все по-често виждаме изражението на това, че не е важно колко си зает, а колко работа вършиш. В свой експеримент учени от "Харвард бизнес скул" карат служители на консултантска фирма в Бостън да си вземат почивен ден в средата на работната седмица, като условието е да са абсолютно откъснати от работа и дори да не проверяват имейлите си. Пет месеца по-късно клиентите, обслужвани от служителите, които си почивали, докладвали, че качеството на услугата се е повишило в сравнение с дейността на колегите им, които работели както обикновено.

Източник: Science of Us, "Дневник"