Зукърбърг се противи на идеята

Съоснователят и мажоритарен собственик на компанията "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви, че се обмисля идеята за добавяне на бутон "не ми харесва" (dislike) в едноименната социална мрежа, пише "Бизнес инсайдър".

"Обмисляме варианта. Интересна идея е", заяви Зукърбърк. Той добави обаче, че не иска чрез бутон на неговия сайт хората да бъдат порицавани.

Кога би имало смисъл

Според шефа на "Фейсбук" подобен бутон би имал смисъл в случаите, когато потребителите искат да изразят себе си, но не им е комфортно да използват бутона "Харесва ми".

"Много често хората споделят тъжни неща, или това, което засяга културите на различни страни, социалния живот", отбеляза той.

Според него даването на възможности за реакция чрез "емоционалните бутони" - "съчувствие" или "удивление", според него е възможно да бъде полезно за тези, които нямат намерение да пишат дълги постове, но биха искали да отбележат своето отношение към събитието в живота на приятелите си.

Виж още: "Ню Йорк Таймс": "Фейсбук" пак ни преметна

Все пак той обяви, че в такъв случаи потребителите просто могат да напишат коментар.

По-скоро не

"Не мисля, че "Фейсбук" се нуждае от градацията "харесвам", "не харесвам" и не мисля, че бутонът "не харесвам" е някаква ценност или ще донесе полза на обществото в мрежата. Вие винаги можете да коментирате под който и да е пост", посочи още Зукърбърг.

И въпреки че идеята се обмисля, потребителите не трябва да очакват да видят скоро на нюзфийда си бутон "Не ми харесва". Самият Зукърбърг обяви, че подобно нещо не е заложено в плановете на компанията в скоро време.