В международните среди пернатите били известни като "банкоматът на бедняците", обяснява жена му Мелинда

Бил Гейтс е всеизвестен с благотворителната си дейност, а най-новата му инициатива е да дари... 100 хил. кокошки за държави с високи равнища на бедност, предимно в т.нар. Субсахарска Африка.

Отглеждането на пилета е лесно и евтино, с тях децата стават здрави, а жените получават самочувствие, че изкарват пари, които влагат в семействата си, обясни неотдавна милиардерът в блога си.

Продажбата им може да измъкне много семейства от бедността, убеден е най-богатият човек в света. Според изчисленията му фермер, който разполага с 40 пилета, има потенциал да спечели над 1000 долара годишно, при положение че линията на бедност е около 700 долара.

Виж още: 11 житейски урока от Бил Гейтс

Основателят на "Майкрософт" си е поставил за цел да помогне на 30% от провинциалните фамилии в държавите на юг от пустинята Сахара, като им предложи подобрени породи ваксинирани кокошки. В момента домашните птици се отглеждат в едва 5% от домакинствата.

Подарените пернати могат да се използват както за храна, така и за да се продават с цел печалба в брой. Сред ползите, изтъкнати от Бил Гейтс, е и борбата с недохранването - благодарение на яйцата, които са богати на белтъчини и други полезни хранителни вещества.

Съпругата му Мелинда пък изтъква, че в международните хуманитарни среди кокошките са известни като "банкомата на бедните", понеже може лесно да се продадат за покриване на всекидневни разходи.

Разпределението им ще се осъществи чрез благотворителната организация "Хайфър интернешънъл" (Heifer.org).

Виж още: Пет погрешни идеи, които ни пречат да забогатеем

Черният континент днес има 1,2 млрд. население и произвежда 800 млн. тона храна. Ако се приеме, че всеки човек се нуждае ежегодно от 1 т храна, недостигът е около 40%, изчислява Си Ен Ен.

Целта, поставена от държавните глави през 2014 г., е до 2025-а гладът по света да бъде ликвидиран като проблем.

Не навсякъде обаче реагират благосклонно на инициативата - Боливия, една от латиноамериканските страни в плана на Гейтс, вече е отхвърлила предложението му.

В негова подкрепа обаче се изказва д-р Батамака Соме, антрополог от Буркина Фасо, който е проучил икономическите последствия от отглеждането на пилета. Месото от тях играе важна роля в местната икономика, където националното ястие е Poulet Bicyclette, а дори една-единствена кокошка значи много за бедните селски стопани.

Източник: Си Ен Ен