"Единственият момент, в който трябва да консумирате диетична храна, е докато чакате стекът да стане готов" - тази единствена фраза е достатъчна, за да се влюбите в несравнимата Джулия Чайлд

Джулия Чайлд е сред най-мащабните и колоритни фигури в света на кулинарията по цял свят. Без да е професионален готвач, тя възпита любов към вкусната храна  у хиляди хора, научи ги да ценят удоволствието от храната и нейното приготвяне. Светът трябва да й и е благодарен дори само за това, че научи всички да не се боят от маслото.

Без да осъвременява или да опростява френската кухня, тя успя да запознае милиони хора с нея и да ги накара да я заобичат.

Когато е издадена през 1961, книгата ѝ "Овладяване на изкуството на френската кухня" (Mastering the Art of French Cooking), се превръща в бестселър и изстрелва Чайлд към световна слава.

Впоследствие тя издава повече от 20 готварски книги, но става културна икона заради готварските си шоута, най-вече The French Chef.

Като водещ на едно от първите излъчвани в Америка национални телевизионни готварски предавания, нейната бодрост и позитивизъм, ентусиазъм и непосредствено поведение й печелят многобройни фенове през 10-те години излъчване на шоуто, много от които ѝ се прекланят и до наши дни. Чайлд почина през 2004 г., два дни преди да навърши 92 години.

Видео: Джулия на 100

Тя напълно промени начина, по който готвещите у дома възприемаха готвенето. Има изключително много неща, за които да ѝ благодарим.

А ето и част от незабравимите мъдрости на тази изключителна личност:

"Мисля, че всяка жена трябва да притежава горелка."

"Единственият момент, в който трябва да консумирате диетична храна, е докато чакате стекът да стане готов."

"Ако ви е страх от маслото, използвайте сметана."

"Не забравяйте: ако сте сами в кухнята и изпуснете агнето, винаги може просто да го вдигнете. Кой ще разбере?"

"Мисля, че внимателното готвене е любов - вие не смятате ли така? Най-прекрасното нещо, което можете да приготвите за някой, който ви е близък, с нищо не е по-лошо от картичката-валентинка, която бихте му дали."

"Парти без торта е просто среща."

"Открийте нещо, което е ваша страст, и не спирайте изключително много да се интересувате от него."

"Просто мразя здравословната храна."

"Винаги правя на пилето щедър маслен масаж, преди да го поставя във фурната. Защо? Защото мисля, че на пилето му харесва - и, което е по-важно, на мен ми е приятно да го правя."

Източник: Goodlife