Такова футуристично общество ни показва премиерният тази седмица филм на реж. Филип Нойс "Пазителят", с носителите на "Оскар" Джеф Бриджис и Мерил Стрийп

Популярността на "Игрите на глада" и "Дивергенти" подготвиха почвата за още една тийнейджърска антиутопия, по кината от 5 септември. "Пазителят" / The Giver също е екранизация - на едноименния роман от Лоис Лаури, който през 1994-та печели медала "Нюбъри" и е продаден в над 10-милионен тираж по цял свят.

Главният герой Джонас (в ролята - Брентън Туейтс, принца от "Господарка на злото") е младеж, който живее в наглед утопичен свят, където всички изглеждат щастливи. Това чувство на хармония се дължи на факта, че общността е лишена от т.нар. "тежест на спомените".

Хората нямат понятие за страдания, глад или насилие, но, от друга страна, нямат и свобода или избор, нито индивидуалност. Живеят в еднаквост: идентични домове, идентични дрехи и идентична семейна структура.

С по една всекидневна инжекция всеки бива генетично променен да не изпитва чувства и да не вижда цветове, а научно контролираната среда предотвратява всякакви визуални различия, които биха предизвикали усещания или биха променили техния привидно утопичен свят.

Семействата в това необичайно общество са управлявани от Комитета, който събира съпруги и съпрузи, но не те зачеват двете си деца. На семейна единица са позволени по едно момче и едно момиче, които се раждат от назначена "родна майка", а след това семейството подава молба за приемане на децата си.

Семейната единица спира да съществува, след като е изпълнила целта си да отгледа децата в контролирана среда. С остаряването си децата забравят своите "родители".

Освен високата интелигентност, у Джонас има нещо леко "различно" и изключително - светлите му очи. Първият старейшина (Мерил Стрийп) го избира да наследи поста Получател на паметта на общността и да стане пазител на древните спомени отпреди времето на "еднаквостта".

Мерил Стрийп и Джеф Бриджис - двама носители на "Оскар" в "Пазителят"

Джонас започва обучението си при настоящия Пазител (Джеф Бриджис) - добродушен старец, изморен от тежестта на спомените, която носи на плещите си. Изолиран от приятелите си, Джонас попива знания за радостите и удоволствията, болката и тъгата, войната и смъртта в истинския свят.

Докато пред него се разкриват мрачните и смъртоносни тайни на обществото, той осъзнава, че образцовото им съществуване всъщност е антиутопия - и че лишавайки се от спомени, хората никога няма да изпитат радост, макар да не изпитват и страдания.

Джонас и Пазителя стигат до извода, че обществото е изгубило пътя си, настъпило е време за промяна и спомените трябва да се върнат. Изпитвайки емоции за първи път в живота си, младежът се влюбва в приятелката си Фиона (Одея Ръш) и трябва да се надпреварва с времето, за да избяга и да спаси не само себе си, но и любимите си хора. 

Със силата на знанието той открива, че залогът е много по-висок, отколкото си е представял - в опасност са Фиона, малкия му брат Гейбриъл и дори Пазителя. Джонас трябва да се измъкне, за да успее да ги предпази - предизвикателство, което дотогава никой не е преодолявал.

Адаптацията по "Пазителят" осъществява 20-годишна мечта на носителя на "Оскар" Джеф Бриджис, който е и продуцент на филма.

"Дъщерите ми прочетоха книгата, но преди дори да знам, че са я прочели, аз търсех материал, в който да режисирам моя баща Лойд Бриджис - спомня си той. - Едновременно с това исках да направя филм, който децата ми да гледат. Преглеждах каталог с юношеска литература и се натъкнах на прекрасна корица с един възрастен човек. Веднага си помислих, че баща ми може да изиграе този човек."

Години преди да застане пред камерата като Пазителя, редом с младия Брентън Туейтс, Джеф Бриджис заснел любителска версия по романа с баща си и своя племенник

Самата писателка - израснала във военни бази по целия свят, където къщите са идентични, а правилата са еднакви за всички, - почерпила сюжета от собствения си житейски опит. Тя е категорична, че в замисъла й няма помен от политика - книгата била вдъхновена от нейния баща.

"По онова време той беше много възрастен и паметта му отслабваше. Живееше доста далеч от мен и го посещавах веднъж на шест седмици - спомня си Лаури. - С времето стана ясно, че губи спомени, които за мен бяха много важни. Видях обаче, че е доволен, тъй като бе забравил всяка тъжна и страшна случка от своя живот, сред които участието му във Втората световна война, както и смъртта на първото му дете - моята сестра - на крехка възраст. Това ме накара да се замисля за значението на паметта и как човек би могъл да я манипулира."

Копродуценти, заедно с братя Уайнстийн, са "Уолдън медия", отговорни и за филмите по "Хрониките на Нарния". Режисьор е Филип Нойс ("Агент Солт", "Патриотични игри", "Реална опасност", "Колекционерът").

В актьорския състав са още Александър Скаргсгард и Кейти Холмс като родителите на Джонас, а също и попзвездата Тейлър Суифт. Нейната героиня Розмари е била избрана да приеме спомените преди Джонас, но след месец обучение с Пазителя е помолила да я освободят от това задължение.