Световните новости в техниката и технологиите отново са във фокуса на Международния технически панаир, от 29 септември до 4 октомври

Роботизирана система за ин витро оплождане е едно от изобретенията, които ще бъдат показани на Международния технически панаир в Пловдив тази есен. Системата повишава резултатите и намалява разходите при асистираната репродукция.

Иновацията се състои в пълното автоматизиране на процесите, които се извършват с максимална прецизност и без човешка намеса, за да се запази стерилността, обясняват от фирма "Микрон", чието дело е авангардният уред. Той се нарежда сред световните новости, които ще бъдат демонстрирани на Есенния панаир.

Изложители от 36 държави вече са заявили участие в най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа. Неговото 70-о издание събира фирми от машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, екологията, управлението на водите, информационните технологии, химическата и минната промишленост, транспорта и автосервизното оборудване.

Сред върховите разработки е сокоизтисквачката "Кювингс", производство на корейската NUC Electronics. Нейната уникална технология се базира на студеното пресоване и бавното въртене на ножовете. Така соковете от плодове и зеленчуци стават по-здравословни, тъй като се запазват всички хранителни вещества, обясняват изложителите от "Н Академия Трендхаус".

Като "малък инструмент, но с революционен дизайн" определят своя хитов експонат от фирма "Херц - България". Тя ще представи притискаща ролка "Супер сила", разработена в Германия и използвана при заваряване с горещ въздух. Новият дизайн на ръкохватката намалява усилието на китката с 40% и позволява да се направи по-сигурен шев.

Авангардна технология пести средства при ремонт на индустриално оборудване. Износени метални повърхности на машинни елементи се възстановяват при стайна температура и без потапяне във вана. Установката е мобилна и с нея може да се извършва ремонт на детайли с особено големи размери, без да се демонтират. Модерният метод е разработен от Sifco ASC (САЩ) и се представя за първи път на нашия пазар от "Ником 65".

Иновациите и активните бизнес контакти привличат между 35 и 40 хил. посетители от страната и Европа на всяко издание на Есенния панаир, припомнят организаторите. В рамките на мащабния бизнес форум в Международен панаир Пловдив (Fair.bg) се провеждат и девет специализирани изложби, представящи над 80 бранша:
- "Акватех" - за технологии и управление на водите,
- "Аутотех" - за транспорт и автосервизно оборудване,
- "Елтех" - за електроника и електротехника,
- "Енеко" - за енергетика и екология,
- "Инфотех" - за информационни технологии,
- "Машиностроене",
- "Стройтех" - за строителни материали, машини и технологии,
- "Интермин експо" - за добивната индустрия,
- "Химия".

Съпътстващата програма включва над 30 делови събития: конференции, семинари, срещи и презентации на фирми.