Чакането свърши и както обикновено се случва при Apple, истината е по-хубава и от слуховете.

Технологичният гигант вчера представи двете си нови устройства - iPhone 5S, който е обновление на модела от миналата година и iPhone 5C, който е ново попълнение и ще се предлага на по-ниска цена, с малко по-слаб хардуер и пластмасов корпус.

Преди да се хвърлим във "фенси" частта, нека ти поднесем малко по-суха информация от пресконференцията вчера. Първо Аpple представи отново своята обновена версия на мобилната операционна система iOS. Седмото поколение ще можеш да изтеглиш на 18 септември, ако разполагаш с iPhone 4 и по-нов модел, както и с iPad 2 и по-нов. 

Меломаните ще се зарадват и на новата услуга iTunes radio.

Да се върнем на iPhone

"Петицата" преустановява съществуването си за сметка на двата нови модела.


iPhone 5C

iPhone 5C разполага с почти същия хардуер като iPhone 5, но с малко по-мощна батерия и ще е с "по-цветен и забавен дизайн", коментира Фил Шилер от Apple. Телефонът има и нова FaceTime HD камера на предния панел.

5C ще се предлага в пет цвята - червен, зелен, бял, жълт и син, като целият заден панел и страните са един елемент, изработен от "поликарбонат". Вътре в корпуса обаче има "стоманена структура, която поддържа здравината и играе роля на антена", коментира Шилер. 

Корпусът е с няколко специални покрития за здравина и според главния дизайнер на компанията Джойни Айв, подобно качество не се очаква от един пластмасов телефон, с което Apple се опитва да запази идеята, че iPhone остава луксозен продукт. 

Телефонът ще струва $99 за 16GB версия и $199 за 32GB версия с двугодишен договор. Без договор цената на 5С ще е $549. Всички тези числа, разбира се, са валидни за американските потребители с договори към конкретни оператори. Все още е неясна цената на новите смартфони за България.

А сега и най-интересната част - iPhone 5S


iPhone 5S

"Това е телефонът, с най-много мисъл за бъдещето, който някога е правен. Златният стандарт при смартфоните", коментира Шилер. Корпусът на 5S е направен от алуминий и се предлага в сиво, златисто и "ново космическо сиво"

iPhone 5S разполага с 56 пъти по-бърз нов 64-битов процесор А7 с над 1 млрд. транзистора, изграден на ARM архитектура. iOS 7 и приложенията на Apple са изцяло преработени, за да се възползват от A7. Според компанията така смартфонът се доближава до производителността на персоналните компютри. 5S е съвместим и с по-стария софтуер.

Смартфонът използва OpenGL/ES Version 3.0 за по-добра производителност на видео игрите. 

Освен това Apple е разработила нов копроцесор М7, който съдържа сензори като компас, жироскоп и акселерометър. Това ще позволи управлението на интелигентни приложения за фитнес, здраве и други дейности. Така iPhone 5S се превърна във временния отговор на умните часовници.

iPhone 5S ще има по-мощна батерия осигуряваща същата издръжливост като iPhone 5. При значително по-мощния хардуер, това е добро постижения според Apple. 

Смартфонът има и нова камера с 15% по-голяма активна площ. Вместо увеличаване на мегапикселите, компанията подобрява качествата на камерата и увеличава самите пиксели на сензора, за да увеличи качеството на изображенията.

Налична е и нова светкавица - TrueTone Flash. Тя е с два диода, които ще улавят реалните цветове независимо от обстановката. Телефонът разполага и със система за стабилизацията на изображението. Според Apple качеството на камерата на 5S вече е на ниво на полупрофесионалните SLR фотоапарати. Смартфонът ще има и режим за снимане на HD видео на забавен каданс със 120 кад/сек.

Най-впечатляващото обаче в новия iPhone 5S със сигурност е сензорът за пръстови отпечатъци Touch ID, който е вграден в основния бутон под стъкло от сапфир. Бутонът също изглежда малко по-различно, като около него вече има метален пръстен. Дизайнът квадратче в кръг вече е история.

Отпечатъкът ще замени въвеждането на парола за отключване и ще може да се използва за закупуване на приложения, музика и видеа в iTunes. Ще може да се въвеждат и повече от един отпечатъка.

Разбира се, като резервен вариант ще има опция за въвеждане на парола.

5S запазва цените на iPhone 5, както се очакваше, като поръчките на ноавите устройства започват в САЩ от 13 септември, а продажбите от 20 септември. 

До края на годината 270 оператора в 100 държави ще продават смартфоните.