Той ще заема поста до провеждането на конкурс за длъжността

Новият директор на Народния театър "Иван Вазов" е режисьорът Александър Морфов, съобщиха от Министерството на културата. Морфов ще заема поста до обявяването и провеждането на конкурс за длъжността "директор" на Народния театър.

До това назначение се стигна, след като досегашният директор Павел Васев се пенсионира. Той заемаше този пост от 2009 г.

За негов заместник първоначално беше определен дългогодишният директор на Пловдивския драматичен театър "Н.О. Масалитинов" - актьорът, сценарист и режисьор Емил Бонев, но той съобщи, че няма да може да поеме поста.

Виж още: "Одисей" връща Александър Морфов на сцената на Народния театър

На 5 декември трупата на Народния театър обяви протест срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента, а самият Морфов обяви, че напуска Народния театър, където от 2009 г. насам е главен режисьор. Няколко дни след това Слави Бинев подаде оставка.

Виж още: Александър Морфов: С Бинев искат да унищожат интелигенцията

Морфов е режисьор в Народния театър от 1993-та, а е заемал за кратко директорския пост през 2000-2001 г., сочи биографичната справка, предоставена от Министерството на културата.

Там е поставял хитови спектакли като "Сън в лятна нощ" от Уилям Шекспир, "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес, "Вълшебна нощ" по текстове на Самюъл Бекет, Славомир Мрожек и Йожен Йонеско, "На дъното" от Максим Горки, "Декамерон, или Кръв и страст по Бокачо" по Джовани Бокачо, "Хъшове" по Иван Вазов, превърнат и в минисериал за БНТ, "Дон Жуан" от Молиер, "Полет над кукувиче гнездо" от Кен Киси, "Животът е прекрасен" по Николай Ердман.

Роден през 1960 г. в Ямбол, той е завършил две специалности в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" - режисура за куклен театър (1990) при проф. Юлия Огнянова и кинорежисура (1994) при проф. Георги Дюлгеров.