Някои полезни навици преди сън, които ще ви осигурят повече спокойствие и щастие

Какво правите преди да заспите? Някои гледат телевизия, други се ровят в интернет и социалните мрежи... При всеки е различно. Какво обаче правят щастливите хора? Щастието ни до голяма степен зависи от спокойствието. То, на свой ред, пък зависи от редица фактори, които намират излаз в навците преди лягане. 

Ето някои полезни неща, които да правите преди да си легнете, ако искате по-спокоен и щастлив живот: 

1. Приключете с днешния ден

Нищо не пречи на съня така, както грижите и ангажиментите, оставени за утре. Така че преди да си легнете, постарайте се да сте привършили всичко за деня или поне да сте го оставили от позиция, която можете да започнете на чисто утре. 

2. Подгответе се за следващия ден

Не е нещо сложно. Просто се замислете какво имате да правите за утре като задачи. Подредете в главата си един условен план за следващия ден. Напишете на един лист какво трябва да свършите, така че да започнете да изпълнявате задачите си още щом се събудите. Ако трябва да занесете нещо в офиса, пригответе го предишната вечер. Така на сутринта ще избегнете излишното напрежение. 

Ако си създадете навика да се подготвяте за следващия ден от предната вечер, ще станете по-организирани и ефективни, а утрините ви със сигурност ще са по-малко стресиращи. Следователно ще отивате на работа по-спокойни и щастливи.

Виж още: Какво всъщност означава "здрав сън"

3. Четете книги

Всеки успешен човек се учи. Някои от собствения опит и собствените грешки, други успяват да намерят мъдрост и уроци и в книгите. Бил Гейтс, например, признава, че чете статии и книги, преди да заспи. Ако пък имате деца, винаги можете да им почетете за лека нощ.

4. Прекарайте малко време с близките си

Истинското щастие идва от баланса между професионален и личен живот. И вечерта е време за семейството и за близките ни хора. Така че вечер се вижте или се чуйте с приятели, поиграйте с децата, поговорете с близкия си човек. Ще се почувствате далеч по-добре. 

5. "Изключете се" от технологиите

От всичко. Спрете безжичния интернет, изключете звука на телефона, сложете настрани всичко, което може да ви разсее от пълноценния релакс. Това е полезен и здравословен навик, който ще подобри качеството на съня ви и ще ви даде възможност да останете насаме с мислите си.

Виж още: 6 признака, че трябва да спите повече

6. Медитирайте

Медитацията е изключително полезна за физическо и психично ви здраве. Тя ще ви помогне да се научите да бъдете във връзка със себе си, да бъдете по-отпуснати и да се наслаждавате пълноценно на настоящия момент. Ще ви направи по-фокусирани и заредени. Ако се научите да медитирате, това ще ви помогне да се отърсите от напрежението на изминалия ден и от шума на града. Опитайте да медитирате по няколко минути всяка вечер и ще се изненадате от резултатите.

7. Осмислете деня си

Малко разсъждения за изминалия ден не са нещо лошо. Помагат да проследим приоритетите си, поставят цели за утрешния ден. Ако има нещо, което ви се иска да сте направили по-добре, може да помислите как да го промените. Помислете си с благодарност за всички малки неща в живота ви, които през деня са ви донесли радост и успокоение. И най-важното - с правилно осмисляне на деня, ще намерите все за какво да сте благодарни. И ще си заспите с позитивни мисли.

8. Наспете се добре

Качественият и дълбок сън е жизненоважен, за да може тялото и умът ви да функционират правилно. Липсата на сън води до различни болести и влошава качеството на живота. Една нощ лош сън може да ви направи стресирани и раздразнителни през целия ден. Затова, осигурете си достатъчно сън.

Източник: lifehack.org