При системно недоспиване, тялото се държи по същия начин, по който при прием на алкохол над 0,7 промила

През юни миналата година научната колегия беше събрала американски журналисти, за да ги запознае с последните изследвания на това как влияе върху организма недостигът на сън. Учените установили, че при системно недоспиване, тялото се държи по същия начин, по който при прием на алкохол над 0,7 промила.

Главният редактор на "Ню Йорк Таймс" възразил, че това е невъзможно, тъй като неговите служители редовно са хроничнонедоспали, а при това съумяват да представят точна и вярна информация. Извън сферата на анекдота, всички знаем, че липсвата на достатъчно сън води до проблеми. Тялото знае кога е време за почивка и подава ясни сигнали, ето част от тях:

Ако редовно се лишавате от сън, кожата ви ще го покаже. Има пряка връзка между недоспиването и проблемите, свързани с кожата. Вероятно е свързано с това, че сънят контролира правилното производство на хормони. Недостатъчният сън води и до проблеми на имунната система, оставяйки тялото отворено за различни инфекции.

Nedostigat na san se otrazyava pagubno na organizma

Очите

Зачервяване, парене, тъмни кръгове, торбички, подпухване - всичко това показва, че не сте прекарали достатъчно време със затворени очи. Недоспиването задълбава бръчките, води до оттоци и подпухване. Защо? Сънят регулира нивата на хормоните и се грижи за възстановяването на тъканите - всичко това се случва в дълбоките фази на съня.

Lipsata na san vodi do kachvane na kilogrami

Качване на килограми

Недостатъчният сън води до повишени нива на кортизол - хормона на стреса. Той е в пряка връзка с качването на тегло. Освен това, организмът се опитва да се справя със стреса чрез повишен прием на храна.

Kogato sme nedospali po chesto posyagame kam dzhank fud

Посягате по-често към некачествената храна

Къде завършват обикновено безсънните нощи? На опашката за дюнери. Лишеният от сън организъм по-често се протяга към нездравословни храни като хамбургери и пържени картофи. Вероятно се дължи на стрес и занижена способност за преценка.

Chasha kafe

Повече кофеин

Да, нормално е - спи ни се, пием кафе, още ни се спи - още кафе. В дългосрочен план това води до повишено кръвно, безсъние или повишена тревожност.

Kogato sme nedospali sme i razdraznitelni

Раздразнителност

Виждали ли сте малко дете, което не спало на обяд - превръща се в кисел, капризен калпазан, който се дразни от всичко, без да може да изтъкне причина. Когато спите под 6 часа на денонощие, вие се превръщате в нещо подобно. Изтощението и стресът ни правят лесно избухливи, изтощени и нервни.

Depresiyata e priyatelka na bezsanieto

Депресия

Депресията е първа приятелка на липсата на сън - двете обичат да се хващат на хорце и да затварят цикъла - хроничната потиснатост води до лош сън, който води до хронична потиснатост. Найс, а?

Vazrastnite se nuzhdayat mezhdu 7 i 9 chasa san na denonoshtie

Вземете си съня

Повечето възрастни хора се нуждаят от сън между 7 и 9 часа на денонощие. За да сте сигурни, че ще спите добре:

- Придържайте се към режим - стремете се да си лягате по едно и също време всяка вечер.
- Поддържайте спалнята си чиста, спокойна и тъмна. Въпросът с проветряването в София тези дни е малко проблемен - дали да проветрим спарената стая, давайки достъп на незнайно какви вредни емисии или да оставим нещата както са си. Звучи като майтап, но не е.

Източник: WebMD