Наричат го "най-унищожителното оръжие на Земята"

Личният телефон на Адолф Хитлер е обявен на търг от наследниците на британски офицер заедно с други трофеи от Втората световна война като очилата на Гьоринг и факел от олимпийските игри през 1936 г.

Червеният апарат, произведен от "Сименс", бил използван от фюрера в продължение на две години за свръзка с генералите и щаба му. Поради факта, че по него са издавани заповеди, довели до гибелта на десетки милиони хора из цяла Европа - както на фронта, така и в концентрационните лагери, - от аукционната къща Alexander Historical Auctions го определят като "най-унищожителното оръжие на всички времена".

Апаратът бил черен, но от Вермахта го пребоядисали и гравирали отзад, под логото на производителя, герба на Третия райх със свастика и името на Адолф Хитлер. Фюрерът го носел навсякъде със себе си, все едно е мобилен телефон - и дори имал личен телефонист.

Виж още: "Той пак е тук", или Как в съвременна Германия посрещат Хитлер

След падането на Берлин и самоубийството на притежателя му апаратът станал собственост на Ралф Рейнър. Той бил първият британски офицер, влязъл в окупираната германска столица, за да установи контакт с победителите. В знак на добра воля руснаците му показали бункера и на финала на обиколката му подарили червения телефон, който стоял на нощното шкафче на фюрера.

Наследниците на Рейнър продават и друг военен трофей, който баща им си донесъл - фигурка от елзаски порцелан, изработена от концлагеристи в Дахау и подарена на Хитлер от шефа на СС Хайнрих Химлер.

В търга на 19 февруари аукционната къща предлага и вещи на фюрера, намерени от американски танкист в лятната резиденция в Берхтесгаден като неговия личен екземпляр от "Моята борба" и ключ от покоите му. 

Новината за разпродажбата обаче отново повдигна въпроса доколко е морално подобни вещи да се предлагат като сувенири, които могат да попаднат в ръцете на днешни поклонници на нацизма.

Виж още: Нежната страна на Хитлер

Все пак аукционът включва и други вещи от Втората световна война: полуразтопен часовник, намерен в руините на Хирошима, чиито стрелки сочат часа на атомната бомбардировка, географска карта от десанта в Нормандия, каската на ген. Уилям Морис, освободил белгийския град Бастон, последният американски флаг над остров Уейк преди падането му под японска окупация.

Източник: Alexander Historical Auctions