Повод за проверката е словашкото изследване, което показа, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа

Българската агенция по храните (БАБХ) ще направи изследване на чужди продукти, които се продават в търговските вериги у нас. Целта е да се установи дали международните компании продават по-нискокачествени продукти в България спрямо пазарите в Западна Европа.

Повод за проверката е словашкото изследване, което показа, че мултинационалните компании използват различни рецепти за храните, предназначени за пазарите в Източна и Западна Европа.

Законът не ограничава съставките на даден продукт, стига те да са изписани на етикета, казва Камен Николов от Агенцията по храните, цитиран от БНР. 

"Ако обаче има разминаване между това, което е обявено на етикета, и това, което съдържа продуктът, тогава вече говорим за нарушение и трябва да бъдат налагани санкции", смята той.

По думите на Николов двойният стандарт при производство на храни от мултинационалните компании се дължи на това, че те произвеждат по-евтини стоки за източния пазар заради по-ниската ни платежоспособност. 

"Противодействието на това явление е информиран избор и въвеждане на стандарти за всички основни храни у нас", коментира още той.

Според експерти от Съюза на потребителите в Словакия повечето храни в западните магазини са дори по-евтини, отколкото в страната им, защото там има силна конкуренция. „Нека не твърдят, че качеството на продуктите им тук е по-ниско заради по-ниските цени”, добавят те. 

Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, където участие взема и министърът на земеделието и храните Христо Бозуков, заседава днес. Там заедно с Чехия, Словакия, Унгария и Полша, България се включва в протеста срещу производството на храна с друго качество гражданите от Източна Европа.