Как най-добре да предпазим мобилното си устройство от твърде любопитни погледи

Времето може и да не прилича на обикновено лято, а по-скоро да напомня на някаква по-топла есен, но е факт, че сезонът на почивките идва. С него идват и множеството дебчий из летните курорти и възможността да се разделим не по наша воля със смартфона си.

В такъв случай може да се окажем доста уязвени, при условие че чужд човек с повече от съмнителен морал ще разполага освен с личния ни телефон, също така и с цялата информация на него - контакти, номера, снимки, видео и т.н.

Всъщност защитата на информацията вътре в телефона ни не е толкова трудоемка дейност. Digital.bg представя 7 полезни практики, които да предпазят информацията в мобилния ни телефон:

1. Код за заключване
Смартфоните ни пазят много лична информация. От имейли до текстови документи, контактите ни, снимки, съобщения – често остават лесно достъпни за любопитните очи. Можете да използвате 4-цифрен PIN код или парола с букви, символи и т.н. Кодът-парола ще запази личните ви данни, ако телефонът ви попадне в чужди ръце. 

Виж още: Как да прикрием следите си в мрежата

2. Активирайте „Do Not Track” (не проследявай) на браузъра на своя телефон
Всяка информация, която предоставяте чрез влизането в различни сайтове се събира и е много вероятно да се използва с рекламна цел. Опцията “Do Not Track” ограничава това събиране на данни. Google Chrome за Android и Safari за iOS ще ви позволят да зададете функцията “Do Not Track”. Това не гарантира, че данните ви няма да бъдат събирани, но е стъпка, която може и да ви предпази от нежелани реклами.

3. Блокирайте номера си, когато е необходимо
Когато звъните на бизнес компания, за която мислите, че също ще запази номера ви и в последствие ще ви притеснява излишно, можете да блокирате номера си. Можете да използвате и Google Voice, с който пък лесно можете да блокирате номерата, които не са записани във вашите контакти. 

4. Избегнете спам обажданията
Много телемаркетинг компании се обаждат, за да проверят дали този номер наистина се използва от някого и след това го атакуват с редовни обаждания и предложения за услуги и стоки, които не ви интересуват. Ако искате да опитате да ги разпознаете предварително, тогава пробвайте Current Caller ID на Whitepages за Android, с който ще ви се показва информация за този, който се обажда. За потребителите на iOS, можете да инсталирате Truecaller, където ще използвате скрийншот на входящото повикване, тъй като създателите на приложението казват, че за момента няма как да прекъснат или попречат на разговора).

Виж още: Как се открива изгубен смартфон или таблет

5. Използвайте приложение за възстановяване, за да намерите изгубено или откраднато устройство
Изпадаме в паника, когато разберем, че смартфонът ни не е в чантата или в джоба ни, където обикновено го оставяме. Погледнете за recovery приложенията за Android и iOS, с които можете да заключите достъпа до вашето устройство и дори да намерите сегашното му GPS местоположение.

6. Добавете информация за контакт с вас като собственици на устройството
Ако загубите телефонът си някъде и все пак попадне в добри ръце, как ще ви открият, за да ви го върнат? Затова може би е добре да добавите свои контакти, с които да се свържат с вас. Например, не е нужно да попълвате цялото ви име, само първото или вашите инициали и телефонен номер на приятел или роднина, с който поддържате връзка. 

Виж още: Седем знака, че са ви хакнали компютъра

7. Пазете смарт устройствата си и докато са във вас
Въпреки всичките ви усилия да блокирате достъпа до вашите приложения, номер или друга информация, за съжаление, все още сте изправени пред заплахата от физическа кражба. За тази цел, можете да държите устройството си по-близо до вас, когато сте навън и да не го използвате като моден аксесоар, който да показвате навсякъде.