Къде науката вдига безпомощно рамене

Откакто обясненията за света са престанали да се основават на магия и "Бог така е решил", науката има доминираща позиция за обяснение на нещата. И действително повечето явления имат своето съвсем нормално научно обяснение. Освен някои, за които не може да се намери каквато и да е версия, почиваща на логика и факти. Тези неща се превръщат в митове и привличат към себе си хора от цял свят.

От Profit.bg са подбрали 5 невероятни явления, напълно лишени от научно обяснение:

Ефектът плацебо

Плацебо ефект е явление, при което на пациентите се дават безвредни вещества под формата на хапчета, за които се казва, че помагат при определено заболяване. При проучване на това явление на пациентите се делят на две групи – на едната се дават истински лекарства против определено заболяване, а на другите безвредни хапчета без лечебни свойства. В крайна сметка, и при двете групи хора се наблюдава подобрение.

Движещите се камъни

В някои пустини по света има камъни, които изглежда се движат. Те оставят следи след себе си, които често посочват движение с резки десни завои. Първоначално се е смятало, че това движение се дължи на силата на вятъра, но впоследствие се оказва, че това няма как да се случи. Освен това се оказва, че те се плъзгат по повърхността, а не се подмятат от вятъра.

Странните тръби в Китай

Виж още: 15 интересни, но напълно безполезни факта

В район на Китай, който се смята за необитаем, е открита система за железни тръби с неясен произход. Някои от тях слизат от върха на планината до близкото солено езеро, други се губят дълбоко в скалите. Тръбите са приблизително 40 см в диаметър и се смята, че са направени още преди хората да са открили земеделието или дори начини да обработват металите.

Загадъчните сфери в Южна Африка

Загадъчни малки сфери са открити от миньорите в Южна Африка в кристализирали скални депозити. Произходът им е неизвестен. Те са с размери около 0.5 до 10 см в диаметър. Някои от тях имат концентрични канали и изглежда са дело на интелигентен дизайн. Смята се обаче, че са изработени преди около 2.8 милиарда години.

Празно място във Вселената

Астрономите откриха голямо празно място във Вселената, което е лишено от всякакви звезди или галактики. То представлява една голяма площ, в която няма нищо. Това са близо 6 милиарда светлинни години пълна празнота.