Доверието е ценно и крехко и не бива да се раздава на случайни хора

Всяка една връзка, била тя лична или професионална, разчита преди всичко на доверието. Доверие се гради трудно и бавно, а може да се срине за миг. 

И все пак, когато общувате всеки ден с определени хора, работите с тях или още повече - живеете с тях, трябва да се научите да им вярвате. Ако си вярвате безрезервно, нещата се получават. Ако доверието е нарушено обачем започват всякакви трудности и е по-добре да се прекратят сериозните отношения. 

Как обаче да разберете, че не бива да се доверявате на някого? От Inc.com посочват няколко признака, за да които да следите:

Самозалъгване и бягство от реалността

Хората, на които не трябва да се доверявате, бягат от реалността. Не се интересуват какъв ефект имат действията им върху околните, опитват се да нагодят обстоятелствата само и единствено към собствените си желания.

Безпочвени обвинения към вас

Такива хора често обвиняват колеги и приятели в неща, които и самите те правят, но без да го осъзнават. Те прожектират несигурността и комплексите си върху другите, тъй като отказват да ги приемат.

Виж още: 5 фрази, които говорят, че другият човек няма да изпълни обещаното

Незачитане на казаното под секрет

Споделили сте нещо с този човек и сте го помолили да не разпространява. Ден по-късно го чувате от трето лице. Тук трябва да ви светне червената лампичка – ако някой веднъж ви е предал, ще го направи и втори път.

Липса на емпатия

Не бива да се доверявате на хора, които принизяват болката на другите или омаловажават тревогите им. Но внимавайте – тези личности могат да бъдат и доста лицемерни. Те показват фалшиво съчувствие към по-висшите от тях, защото искат да извлекат някаква полза. А хората, които не могат с нищо да ги облагодетелстват, просто не съществуват за тях.

Виж още: 11 неща, които умните хора не казват​

Източник: Inc.com