Понякога се налага да се доверим и на другите да свършат нещо. Ето и няколко речеви маркера, които ни показват, че най-вероятно те няма да го направят

Какъвто и да е бизнесът ви, ще ви се налага да общувате и да работите с хора. Още повече, понякога ще ви се налага да разчитате на хора. А това не винаги ще сработва. На някои хора просто им липсва волята, желанието, мотивацията или силата, за да оправдаят очакванията ни. 

Положителното е, че такива хора лесно се разпознават. Има опрделени маркери в речта, които говорят, че човека срещу вас сам не е уверен, че ще свърши това, за което сте го помолили. 

Ето някои от тях: 

1. "Ще дам всичко от себе си..."

Ако чуете нещо подобно, подгответе си за всеки случай и план "Б". Вероятността човекът срещу вас да не е готов да даде всичко от себе си е голяма, а подобен маркер в речта служи най-вече за себеубеждаване. Иначе казано, човекът срещу вас вече знае, че задачата може да му дойде нанагорно. 

2. "Ще се опитам"

Подобна фраза е сигнал за предварително пораженческо настроение. Празното място след "ще опитам" обикновено може да бъде запълнено с "но не очаквай много". 

Виж още: 11 неща, които умните хора не казват​

3. "Всъщност..."

Използвана в различни контексти, това е съвсем нормална дума, но ако я чуете, когато сте задали на някого задача или сте отправили молба за помощ към някого, вероятността да чуете нещо, което няма да ви хареса след това, е голяма. "Всъщност" извежда на преден план контрааргументи, които малко или много са извинения нещото да не бъде свършено. 

4. "Да, спокойно, стига си се притеснявал, имаш го до..." 

Неглижирането на важността на въпросната работа, която искате да бъде свършена, само по себе си е показателно. По-добре си пригответе и резервен вариант за действие.

5. "Всичко ще бъде наред..."

Незнайно как тази успокояваща фраза има силата да ви направи още по-нервни и да провокира още по-голямо недоверие в положителния изход от работата на този, който ви я казва. 

Виж още: 9 фрази, от които задължително трябва да се отървем​

Разбира се, може и хората да ви изненадат и да изпълнят всичко, което сте им поръчали, въпреки че са използвали някоя от тези фрази. Те обаче продължават да са си сериозен знак, че може да се наложи след това да се уверите в истинността на хубавата българска поговорка "На вълка вратът му е дебел, защото сам си върши работата."