Има някои неща, които просто никога не би трябвало да казвате на работното си място

Тези фрази носят специална сила и имат необичайната способност да правят така, че да изглеждате зле, дори и когато думите са верни. Най-лошото от всичко е, че веднъж след като са се отронили от езика ви, няма връщане назад.

Тук не става въпрос за казани неволно неща, нецензурни вицове или политически некоректни гафове. Това не са единствените неща, които могат да ви злепоставят, пише "Форбс". Често едва доловимите забележки, които ни обрисуват като некомпетентни и неуверени, нанасят най-големи поражения.

Независимо колко талантлив сте или какво сте постигнали, има определени изрази, променящи моментално начина, по който хората гледат на вас - и могат да ви поставят в лоша светлина завинаги. Тези фрази са толкова заредени с негативни предположения, че съсипват кариери. Колко от тези убийци на кариери сте чували в офиса напоследък? Profit.bg изброяват 11:

1. "Не е честно."

Всички знаят, че животът не е справедлив. Като казвате, че не е честно, това предполага, че очаквате животът да е справедлив, което ви прави да изглеждате незрели и наивни. Ако не искате да се злепоставяте, трябва да се придържате към фактите, да останете конструктивни и да не намесвате своята интерпретация на нещата.

2. "Винаги се е правило по този начин."

Промените вследствие на технологиите се случват толкова бързо, че дори и шестмесечен процес може да се окаже стар. Ако кажете за нещо, че е правено винаги по определен начин, ще изглеждате не само като човек, който е мързелив и не търпи промяна, но и може да накарате шефа си да се зачуди защо не сте се опитали да подобрите нещата сами. Ако наистина правите нещата така, както винаги са правени, почти със сигурност има по-добър начин за това.

3. "Няма проблеми."

Когато някой ви помоли да свършите нещо или ви благодари за нещо, а вие му отвърнете, че няма проблеми, загатвате, че молбата му е трябвало да бъде проблем. Това кара хората да се чувстват сякаш са ви се натрапили. Това, което трябва да направите, е да им покажете, че сте щастливи да си вършите работата. Кажете нещо от рода "Удоволствието беше мое" или "С радост ще се погрижа." Разликата в думите, които употребявате, е малка, но има огромно влияние върху хората. 

4. "Мисля... / Това може да е глупава идея... / Ще задам един глупав въпрос."

Тези прекалено пасивни фрази подкопават моментално надеждността ви. Дори и ако последвате думите си със страхотна идея, те предполагат, че ви липсва увереност, което кара хората срещу вас да загубят доверие у вас. Не бъдете своя най-голям критик. Ако не сте уверени в това, което казвате, никой друг няма да бъде. Ако пък наистина знаете нещо, кажете: "Не разполагам с подобна информация в момента, но ще проверя и ще се свържа отново."

5. "Това ще отнеме минутка."

Да кажете, че нещо ще отнеме само минутка, не говори добре за уменията ви и предполага, че претупвате нещата. Освен ако наистина няма да приключите със задачата за 60 секунди, тогава казвайте, че няма да отнеме много време, но внимавайте да не прозвучи сякаш задачата може да бъде свършена по-рано, отколкото всъщност е възможно.

6. "Ще опитам."

Точно както "Мисля", това звучи относително и предполага, че ви липсва увереност в способността ви да свършите дадена задача. Ако ви помолят да свършите нещо, или се ангажирайте да го свършите, или предложете алтернатива, но не казвайте, че ще опитате, защото звучи сякаш изобщо няма да се постараете.

7. "Той е мързелив / некомпетентен / идиот."

Винаги когато правите пренебрежителна забележка за колега, не можете да извлечете позитиви от това. Ако забележката ви е точна, всички вече са наясно с това, така че няма смисъл да го посочвате. Ако пък е неточна, вие сте този, който в крайна сметка ще изглежда като идиот.

На едно работно място винаги има груби и некомпетентни хора и вероятно всички знаят кои са те. Ако не разполагате с влиянието да им помогнете да се усъвършенстват или да ги уволните, тогава няма какво да спечелите, ако изтъквате, че им липсват определени умения. Вашата грубост неизбежно ще рефлектира върху вас под формата на негативи мнения на колегите ви за самите вас.

8. "Това не влиза в длъжностната ми характеристика."

Тази често саркастична фраза ви кара да звучите сякаш искате да полагате единствено минимума усилия, необходими, за да получавате заплата - което е лошо, ако искате да сте сигурни за работата си. Ако шефът ви помоли да свършите нещо, което според вас е неподходящо за вашата позиция, най-доброто нещо, което можете да направите, е да изпълните задачата с желание.

По-късно може да поговорите с шефа си, за да обсъдите ролята си в компанията и дали длъжностната ви характеристика трябва да бъде обновена. Така няма да изглеждате дребнави. Това също така дава възможностда развиете дългосрочно разбирателство с шефа си относно това какво трябва и какво не трябва да вършите.

9. "Вината не е моя."

Никога не е добра идея да сочите виновници за нещо. Бъдете отговорен. Щом започнете да сочите с пръст, идва моментът, когато хората започват да гледат на вас като на някой, който не може да поеме отговорност за действията си. Това ги изнервя. Някои ще избягват изобщо да работят с вас, а други ще ви прехвърлят вината, ако нещо се обърка.

10. "Не мога."

"Не мога" е сестрата на "Вината не е моя". Хората не обичат да чуват "Не мога", защото мислят, че означава "Не искам". Когато кажете "Не искам", това означава, че не искате да направите това, което е необходимо, за да свършите дадена работа. Ако наистина не можете да свършите нещо, защото ви липсват необходимите умения, трябва да предложите алтернативно решение.

Вместо да казвате какво не можете да свършите, кажете какво можете. Например, вместо да казвате "Не мога да остана в офиса до късно", кажете "Утре мога да дойда по-рано сутринта". Вместо "Не мога да проверя тези данни", кажете "Все още не знам как се прави такъв анализ. Може ли някой да ми покаже, за да може следващия път да го направя сам?".

11. "Мразя тази работа."

Последното нещо, което някой иска да чува на работа, е друг да се оплаква за това колко мрази работата си. Това ви кара да изглеждате негативен човек и деморализира екипа. Началниците имат склонност бързо да улавят хора, които деморализират, и знаят, че на тяхно място винаги могат да дойда ентусиазирани служители.

Извод: Тези фрази имат склонност да се промъкват у вас, затова ще трябва да се улавяте, докато не затвърдите навика да не ги изричате. Елиминирането им от вашия речник ще ви донесе дивиденти.

Виж още: 10 думи, с които не трябва да си правим самореклама

Източник: Profit.bg / сп. "Форбс"