Самоизтъкването е хубаво нещо, но до определени граници. С него трябва да се внимава, особено на работното място.

Ето 10 думи, с които не е хубаво да се описвате. Оставете другите да ви направят комплимент. 

1. Съпричастен

Емпатията е способността на човек да разбира и споделя чувствата на другите. Страхотно е, ако я притежавате, но тя е почти безполезна в безмилостния свят на бизнеса. Няма смисъл да я изтъквате като свое качество, особено ако сте на интервю за работа. По-добре кажете, че сте склонен да подкрепяте и да предлагате помощ и/или насоки на своите колеги.

2. Безстрашен

Всеки има страх от нещо. Смелостта не е липса на страх. Куражът е това, което ви трябва, за да се справите със страха. Така че не казвайте, че сте безстрашен, а кажете че при определени обстоятелства можете да проявите кураж и да рискувате.

Виж още: Как по-лесно да си намерим работа

3. Целеустремен

Това обикновено е кодова дума за груб, неучтив, нахален и свръх амбициозен човек, който е готов да мине през трупове, за да постигне целта си. Спестете си това клише.

4. Адаптивен

В днешната несигурна бизнес среда всички трябва да умеят да се приспособяват. В съвременния свят всичко се променя с много бързи темпове, така че всички постепенно започват да стават доста адаптивни. Няма защо да се хвалите с нещо подобно.

Виж още: Не правете това на новата си работа

5. Независим

Зависимостта е нещо нормално в корпоративния свят. Повечето хора, които описват себе си като независими, искат да прикрият някакви свои негативи. Например, че не са екипни играчи, че не обичат да бъдат командвани, че не търпят критика и дори че не умеят да се извиняват и/или съобразяват с другите.

6. Скромен

Може наистина да сте много по-скромен човек в сравнение със своите напористи, пробивни колеги. В същото време, ако заявите в прав текст "аз съм скромен човек", това ще събуди недоверие у другите, които ще сметнат, че го изтъквате като свой актив. Едва ли не се фукате със своята скромност, което всъщност ви прави нескромен.

Виж още: Когато напускате работа...

7. Дисциплиниран

Всеки амбициозен и фокусиран човек иска да заяви пред своите работодатели (бъдещи или настоящи), че е дисциплиниран. Но не забравяйте, че това е израз, характерен за спортистите. Това, че работите наистина усилено по ежедневните си задачи, не би трябвало да е голяма работа. Тоест, дисциплината не е нещо, което трябва да се изтъква, то трябва да се притежава по презумпция.

8. Страстен

Ако искате да кажете, че изпитвате страст към своята работа/професия, това е много хубаво, но някак думата "страст" е по-подходяща в контекста на любовта. В корпоративния свят звучи странно и преувеличено. Демонстрирайте и коментирайте своята страст най-вече с любимия си човек.

Виж още: Бърза кариера

9. Остроумен

Ако заявите пред бъдещите си колеги и/или шефове, че сте остроумен, те по-скоро ще ви възприемат за непоносим самохвалко. Ако искате да кажете, че сте забавен и весел човек, по-добре споделете, че имате чувство за хумор или пуснете някоя шега.

10. Щедър

Не забравяйте, че щедростта е в окото на наблюдателя. Оставете другите хора да кажат, че сте щедър човек. Това би било висшата форма на похвала. Истински щедрите хора обикновено не търсят отличия. Те предпочитат да се раздават или да даряват, без това да се набива на очи. Те са щедри, защото винаги си мислят, че могат да направят повече за другите. Може би вие наистина сте щедър човек, но оставете другите хора сами да стигнат до това заключение.

Виж още: Да работим с вдъхновение