Бургаски бизнесмен отнесе глоба, защото не е платил за авторски права за песента, която вървяла по радиото

Куриозен случай с авторски права беше регистриран в Бургас. Местен бизнесмен, собственик на кафене, трябва да плати 2500 лв. глоба, наложена му от инспектори от културното министерство.

Случката се разиграла на 16 октомври миналата година. Глобеният бизнесмен е разказал историята пред местното издание "Флагман". Той и сервитьорката му слушали радио в работно време, като в заведението нямало никакви клиенти. В един момент двама инспектори и полицай влезли в заведението, като в същия момент по радиото звучало парчето на Графа и Бобо с Печенката "Дим да ме няма".

Седнали на масата и попитали собственика дали си е платил правата да слуша Графа. Бизнесменът учудено ги попитал забранена ли е тази песен. Музиката звучала от колони в салона с усилвател, включени към тунер. Чула се и песента You and me на Serge Devant. Инспекторите чинно записали и това в констативния протокол. Те надлежно описали и стария касетофон, и флашката на собственика, от които се предполага, че се използват за слушане на незаконна музика.

Виж още: Маймунско селфи предизвика скандал с "Уикипедия"

"Казаха ми, че нямам право да излъчвам музика на български и чужди изпълнители, за която не съм си платил правата. Нямам право да слушам радио независимо дали има клиенти в заведението ми", обяснява нарушилият закона бизнесмен. 

Сдружението, което държи правата на въпросните изпълнители, впоследствие разпознало песните и заявило, че нямат договор с бургаския бизнесмен.

Виж още: 78% от българите гледат видеосъдържание в интернет

Наказателното постановление е потвърдено от Бургаския районен съд.