В големите градове все още има училища, които не успяват да приемат всички кандидати

Докато в София и големите градове битката за място в елитните училища продължава, десетки училища в цялата страна остават тази година без първокласници. В много населени места в страната няма достатъчно деца, които да запълнят цял клас.

Малките градове страдат от липсата на деца

Според експертите демографският срив в страната ни и обезлюдяването в някои райони превръща много училищата в пустеещи и изоставени сгради. Към момента в 25 общообразователни училища няма нито един записан първокласник.

В големите градове обаче това не е такъв проблем. Все още има училища, които не успяват да приемат всички кандидати. 

Почти 200 първокласници са записани в столичното 119-о училище - едно от най-желаните в София. Заради големия наплив от ученици, капацитетът на сградата вече е на изчерпване. Наложило се дори кабинетът на директора да бъде превърнат в стая за първокласниците.

Виж още: 45 хил. първокласници ще получат по 250 лв. помощ от държавата

Не такова е положението обаче в 45-то училище, където все още има свободни места. До закриване на паралелки обаче няма да се стигне.

На 15 септември

Почти 65 хил. деца ще прекрачат от тази есен за пръв път училищния праг. И тази година най-много първокласници има в София - малко над 10 хил. На другия полюс сред областните градове е Видин, където броят на децата е с 16 пъти по-малък - едва 678 деца.

Източник: Нова телевизия