"Когато бях тийнейджър, бях постоянна мишена за един изключително настойчив мой връстник, който ме тормозеше. Това се случваше, докато учех в гимназията."

"Един ден се прибрах у дома, облян в сълзи и написах на бялата дъска, висяща в детската ми стая: "Мразя хората, които тормозят другите. Карат ме да се чувствам ужасно!”. 

На следващия ден, когато съм бил на училище, баба e влязла в стаята ми и e изтрила това, което бях написал. На негово място тя беше сложила следното: "Цял воден басейн с размера на Тихия океан не може да потопи един кораб, ако корабът не допусне вода в себе си. По същия начин, цялата негативност на света не може да те сломи, ако не й позволиш да влезе в главата ти".

Това разказва блогърът Марк от Marcandangel.com. Той споделя, че от онзи момент нататък се чувства много по-добре, защото е запомнил тази житейска максима и си я припомня през определени периоди от време. Направил е за себе си необходимия извод и е променил убежденията си така, че да се пази от негативността, която го заобикаля в живота.

Марк пише, че не е лесно да останем положителни, когато ни обграждат толкова отрицателни хора и събития, но трябва да помним, че имаме пълен контрол над това, в което избираме да вярваме. По думите му можем да се защитим, като приемем следните 15 простички, но силни убеждения:

1. Това, което другите хора казват за мен, е техен проблем, не мой. Повечето негативни хора са негативни към всички, с които се свързват, не само към нас самите. Дори обидите им да изглеждат лично насочени, често те нямат нищо общо с нас.

2. Свободен съм да бъда себе си. Единственият важен въпрос за всеки човек е "Какво искам да направя с остатъка от живота си?".

3. Животът не е съвършен, но със сигурност е страхотен. Всичко е изключително. Всеки ден е подарък. Никога животът не е ежедневие.

4. Нормално е да имам и лоши дни. Иначе как ще имам страхотни?

5. Дори когато ми е трудно, има толкова много неща, за които да съм благодарен. Винаги можем да измислим нещо, което да не ни достига. Винаги има нещо, за което да сме благодарни в момента.

6. Всяко преживяване е просто още един важен урок. Разочарованието и провалът са двата най-здрави фундамента на успеха.

7. Не на всичко и всеки е писано да останат край нас завинаги. Промяната плаши, но без нея няма положителен растеж. Понякога трябва да намираме хубавото в това да казваме "довиждане".

8. Да си в грешка е първата стъпка към това да си прав. За да съм продуктивен в живота, трябва да се освободя от страха да греша.

9. Нямам нужда да се държа за това, което ме тегли назад. Не съм това, което ми се е случвало, а това, което избирам да стана.

10. Доколко съм щастлив днес, зависи само от начина ми на мислене. Щастието ми започва от мен самия, не от връзките ми, работата, парите. То е гледна точка.

11. Има значение с кого прекарвам качествено времето си. Чувстваме се добре, когато се заобикаляме с хора, които ни издигат нагоре и виждат в нас най-доброто, дори когато ние не го съзираме.

12. Драмите и критиките са загуба на щастие. Най-добре е човек да си обещае да спира драмите, преди да са започнали, да диша дълбоко и спокойно.

13. Повечето хора ме съдят далеч по-малко, отколкото ми се струва. Истина е.

14. Мога да направя света по-щастливо място. Можем да даваме най-доброто от себе си и да зарадваме някой човек дори с нещо мъничко всеки ден. Като отговорим на чуждите молитви, може да открием отговорите и на своите.

15. Всички големи усилия, които полагам, си струват. Всички големи дела са резултат от труден и дълъг път. 

Източник: Оbekti.bg