Питали ли сте се за какво служи онова гумено цилиндърче на кабела на лаптопа?

Във всекидневието си сме обградени от предмети, за чието предназначение не подозираме или пък сме се питали, но не сме намирали отговор. Ето няколко такива "тайни" функции като например цилиндърчето на кабела на лаптопа.

Za kakvo e tova kopche

Копчето на гърба на яката

За предназначението му има цели три и то доста правдоподобни версии. Според първата копчето служи, за да се закача ризата на куката на закачалката. Втората хипотеза е, че копчето помага вратовръзката да се фиксира и да не се движи. Третата версия е романтична - американски студент си направил такъв илик с копче, за да покаже на всички, че сърцето му е заето. Възлюбената му пък започнала да носи шала на неговия колеж.

Obira smushteniyata po zahranvashtiya kabel

За какво служи цилиндърчето на кабела

Виждали сте това удебелено място на кабела на лаптопа или фотоапарата. Това устойство се нарича феритов филтър и слжи, за да обира евентуални смущения от захранващия кабел. Вътре в цилиндърчето има платка от ферит, около която кабелът се огъва.

Za kakvo sluzhi dupchitsata v ilyuminatora

За какво служи отврестието в илюминатора

Илюминаторът се състои от две стъкла, а поради голямата разлика в налягането, то може да се спука. Малката дупчица е там, за да нормализира налягането. През нея въздухът илзила от просдтранството между стъклата.

Za kakvo sluzhi sinyoto na gumichkata

За какво служи синята част на гумата

Повечето хора си мислят, че синята част на гумичката е, за да се трие химикалка, но това не е съсвем така. Първоначално синята част триела надписи и рисунки, правени върху плътна хартия. После производителите разбрали, че никой не схваща предназначението на синята част и даже започнали да слагат щампа с химикалка върху синята половинка.

Zashto gorniyat ilik na rizata e postaven horizontalno

Защо горното копче на ризата е разположено хоризонтално?

Тук вече няма никаква романкита. По-скоро при горното копче има най-голяма опасност да се изплъне и откопчае, а хоризонталният илик намалява тази вероятност.

Tezi dopalnitelni dupchitsi za kakvo sa

За какво са допълнителните дупки на маратонките?

Не са за украса, те служат, за да можете допълнително да фиксирате стъпалото и пръстите да не излизат напред по време на спортни занимания.

Dupkata otmerva sredna doza spageti za edin

Защо лъжицата за спагети има дупка?

Това, сигурно не го знаете. Дупката служи, за да отмерите стандартна порция сухи спагети, преди да ги пуснете да се варят. Следващия път като се чудите каква част от пакета да сготвите - имайте предвид тази възможност.

Dzhob za chasovnik
За какво служги малкото джобче на джинсите?

Ако попитате някой роден около 90-те, сигурно ще ви каже: "За презерватив", но не е така. При появата си през 1873 този джоб е служил за часовник, а по онова време часовниците са били "джобни". И до днес носи името watch pocket.

Zashto kapachkata ima dupka

Защо капачката на химикалката "Бик" има дупка?

Популярното мнение гласи, че дупката е направена в случай, че погълнете капачката, въздухът да може да стигне до трахеята. Истината е малко по-различна. Ако подобна капачка попадне в носната лигавица например, ще се получи отичани. Дупката служи, за да не заседне капачката в лигавицата.

Za kakvo e dopalnitelnoto parchentse plat

За какво служи малкото парче плат?

Сигурно сте виждали подобно парченце, когато купувате нова връхна дреха. Не, платът не служи за закърпване на дупка. Той е, за да проверите как реагира тъканта на избелващи препарати, боя и перилни продукти.

Източник: Адме.ру