Нещата, към които трябва да се придържаме за пълноценен живот

Думите белязват живота ни. Още от първата изречена думичка, та до последните неща, които казваме, животът ни се описва от слова - изречени или не. Нашите собствени думи ни учат, ако правим онова, което изповядваме, пише блогърът Марк за MarkAngel.com, цитиран от "Мениджър.бг".

1. Позитивизъм

Ние постигаме нещата, в които се съсредоточаваме. Следователно, когато се забием в проблемите си, мислим за това колко е тегава работата ни, колко светът ни натоварва и т.н. Няма да постигнем много. Ако за сметка на това се съсредоточим върху това, за което трябва да сме благодарни, ако се фокусираме върху мечтите си, нещата ще изглеждат далеч по-добре

2. Търпение

"Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти", гласи стара китайска поговорка. Разбира се, трупове, плуващи по реката в днешно време, са неприятни и ви призоваваме да не товарите съзнанието си с такива неща. Въпреки това, ако се вгледаме в смисъла на поговорката, ще открием истината в нея - който умее да чака, той побеждава.

3. Кураж

Животът може да бъде изживян тихо и спокойно, без рискове и с избягване на проблемите. Но какъв живот би бил тогава? Човек трябва да може да застане срещу вятъра, да скочи, когато нещата не са още сигурни. Да се бори... защото само след като заложиш нещо на карта, можеш да спечелиш истинска награда.

4. Любов

Всеки, който някога е обичал, може да каже, че любовта е най-великото чувство на света. Ако се придържаме към това, което обичаме, ако даваме любов, без да искаме нещо в замяна, сами ще станем по-добри. Не е ли това част от смисъла на живота?

Виж още: За креативността и продуктивността

5. Истина

Само истината може да те освободи истински. Ако казваме истината и действаме честно спрямо другите, това не просто ще ни създаде душевно спокойствие, но и ще се отрази върху отношението на другите към нас. Определено е окуражаващо, когато другите те смятат за човек на честта и те уважават.

6. Самопризнание

Уважавай труда - свой или чужд, и не критикувай, ако сам не можеш да понесеш критиката. Ако не си в състояние да признаеш пред себе си собствените си грешки, те ще изплуват в критики срещу някой друг, който притежава същите негативни качества като теб.

7. Признателност

Радвай се на онова, което имаш и което другите правят за теб, иначе рискуваш да изгубиш тези неща. Преобърни нещата. Вместо да мислиш за това, което ти липсва, мисли за онова, което ти имаш, а всички други нямат.

Виж още: 10 вдъхновяващи цитата от известни личности

8. Отговорност

Никой не уважава тези, които не могат да застанат зад своите решения и думите си. Факт. Можеш ли да покажеш на света, че отговорен, че може да се разчита на теб, сам ще се почувстваш по-добре. Отговорността означава да осъзнаваш, че независимо какво се е случило с теб до този момент в живота ти, можеш да вземеш решение и да промениш ситуацията - или да промениш начина, по който мислиш за нея.

9. Развитие

Самата човешка природа изисква да се развиваме и да се променяме (в положителна посока). Както тялото ни се променя с годините, така и самите ние трябва да растем духовно. Миналото е основата, която сме изградили, но бъдещето е пред нас и очаква да полагаме още основи за нови начинания.

Виж още: 12 известни личности, чиито последни думи ще се помнят

10. Постоянство

Повечето неща в живота не стават от първи опит и трябва постоянство, за да бъдат постигнати. Както капката с хилядолетия успява да се превърне в сталактит или пък пробива дупки в скалата, така и нашата упоритост постига поставените цели.