Защо хората продължават да вярват на пълни безсмислици

Понякога се изумявам колко лековерни могат да бъдат хората, когато това изнася на личното им мнение. Да повярваш на новина, че Европейският съюз иска да забрани снежните човеци, понеже демонстрират превъзходството на бялата раса има, е меко казано нелепо. Но има хора, които вярват. 

Черните снежни човеци и Римския статут

Материала го видях в един от "конспиративните" сайтове, претендиращи да пишат истината, която не се говори от мейнстрийм медиите. Източникът му е сайт с името "Гъдел нюз" - шегаджийски новини по модела на НЕ!Новините, но по-иначе. От въпросната медия, в която аз видях текста, бяха забравили да споменат дребния факт, че се пише неистинско съдържание. И споделят през социалните мрежи смело. 

Така според текста в ЕС е внесена резолюция, според която вече има правила за правене на снежен човек. Вече не можеш да си направиш само една фигура от сняг, ами трябвало да се правят три фигури - бяла, черна и жълтеникава. Според текста мотивите на вносителите били, че към момента снежните човеци тотално пропагандират превъзходството на бялата раса, а това води до разделение в обществото и накърнява чувствата на другите раси.

И хората вярват. И споделят, лайкват и коментират. Към момента публикацията има над 5600 души, които са я харесали или споделили. Което си е доста.

Виж още: ШОК И УЖАС!!!, или Защо да внимаваме какво четем

Това са най-често хора, които са с негативно отношение към Европейския съюз и са готови да повярват на всичко, представящо Запада и ЕС в негативна светлина. 

В началото на миналата седмица за пореден път пък социалните мрежи бяха щурмувани от статуси, в които хората обясняваха (с едни и същи думи), че въз основа на Римския статут не желаят данните им да стават публично достояние. И т.н. Множество хора, интелигентни и образовани, споделяха усилено, за да не изпуснат крайния срок, след който "Фейсбук" ще развее на бял свят всичките им лични тайни. Разбира се, нищо от това не стана. 

Виж още: "Ню Йорк таймс": "Фейсбук" пак ни преметна

Но защо толкова много хора се връзват на такива опашати лъжи? Защо се вярва на фалшивите новини, които станаха напоследък толкова популярни? И къде, по дяволите, отиде ситото, с което всеки от нас пресява истина от измислица? 

Фалшивите новини и умиращото понятие "истина"

И преди съм казвал, че понятието "истина" (не факт, има разлика) в медиите отдавна вече е умряло. Винаги ще има друга гледна точка по въпроса, друг поглед над нещата, интерпретиране на фактите и тълкуване на контекста. Затова и чисто фактовите медии отмират за сметка на медиите, насочени към един или друг тип потребители. 

Отдавна информацията е много повече забавление, отколкото образователен елемент. За да се котира днес, трябва да има сензация, да влезе в тренда и в окото на медийната буря. Или просто да изнася на голям брой читатели. 

Виж още: Вярно ли е, че...? Не, не е вярно

Но тази фаза вече е надскочена и дойде ерата на фалшивите новини. Да, те са ни познати още от години, но тогава подобни сайтове си имаха обозначение, че текстовете вътре са плод на авторска измислица. Сега подобно нещо няма. А и да имаше, хората вече не обръщат внимание, оплетени в собствените си представи за света. 

Още през 2015 г. излезе доклад, показващ именно това - на достоверност в интернет вече не се държи толкова. Достоверността на материала вече не е от първостепенно значение. Много по-важен фактор вече е таргетирането. Пускането на информация, заредена по правилния начин на съответните групи. 

Кампанията за изборите в САЩ доказа точно това - фалшивите новини, обвиняващи Хилари Клинтън в убийства, измами и т.н. (писани често в съседна Македония), достигаха огромен брой прочити, споделяния и коментари. Защото просто много хора в САЩ искаха да прочетат, че Хилари Клинтън е мамила, убивала и като цяло е неподходяща за президент. Това втвърдяваше собствената им увереност в правилния избор. 

Виж още: Майстори на дезинформацията

В другия лагер също не останаха безидейни. В социалните мрежи циркулираше снимка на младия Тръмп, който обяснява как ако един ден се кандидатира за президент, ще е от страна на републиканците, защото техните избиратели са по-тъпи. Нещо, което също беше невярно, но събра изключителна сила в интернет. 

Хората искат да чуват и да четат нещо, което да потвърждава собствените им настроения. Ако фактите говорят друго, те твърде често биват обвявани за манипулация, лъжа и медиен заговор. Ако се опитате да ги убедите в обратното пък, вариантът да ударите на камък е твърде голям. И ако можем да изведем есенцията на всичко това, тя се събира само в едно изречение - "Вярвам го, следователно е така". 

Как да се противопоставим

Как можем да се измъкнем от този капан? Това все още никой не може да каже. Вариант е да се разчита на независими неправителствени организации да създадат сайтове за проверка на фактите, които да се занимават именно с това - проверка на спорни материали с разнообразна политическа насоченост и извеждане на грешките, които се съдържат в тях. 

Гражданското образование в училище пък трябва да може да даде на учениците знания за това какво е държавата, как се събират данъци, какви са системите за социално и пенсионно осигуряване, какви институции има и как работят, какво е политическото ляво и дясно, как функционират медиите и въобще как работи обществото като едно цяло от всичко това.

Виж още: Аргумент "ad hominem" - основно оръжие на манипулатора

Тази информация може да се предава и през националните медии - радио, телевизия и БТА. Може да се залага като перо финансиране и на частни медии, които да засягат проблеми на гражданското образование, каквото по-горе беше описано. Може да се вземат мерки като цяло.

И най-важното, да накараме политическия си елит да започне да говори за идеите си. За програми, за политики. Да накараме политиците да дебатират смислено, а не чрез размяна на нападки, обиди и коментари върху коментари. Иначе казано - да изпълним политическия живот отново със смисъла, с който е проектиран. 

Само чрез тези неща ще можем да създадем работещо общество. Иначе ще си останем на ниво, в което хората вярват в истории за черни снежни човеци.