Той редовно публикува новини, които изглеждат като истински, а всъщност са абсолютна измислица. Има дори фирма за разпространяване на дезинформация. Кой е Джестин Колер и защо го прави?

"Агент на ФБР, разследващ скандала с електронната поща на Хилари Клинтън, е открит мъртъв". Това беше една от безбройните фалшиви информации по време на предизборната кампания в САЩ. А фалшивата информация, че папа Франциск подкрепял Доналд Тръмп, беше споделена 960 хил. пъти във "Фейсбук".

Междувременно "Гугъл" и "Фейсбук" обявиха, че ще блокират неверните съобщения. Кои са обаче хората, които целенасочено публикуват неверни информации? И защо го правят? "Дойче веле" ни среща с един от тях.

Репортерка на Националното обществено радио звъни на вратата на Джестин Колър в едно от предградията на Лос Анджелис. Домакинът отваря вратата и веднага казва: "Съжалявам, нищо няма да ви кажа! Благодаря за вниманието и приятен ден."

Джестин Колър е основател и шеф на фирмата Disinfomedia.inc. Компанията му поддържа много дезинформационни сайтове. Когато по-късно се съгласява да даде интервю, той не иска да каже точно колко точно или кои са те. Колър е един от "производителите" на дезинформации и лъжливи новини. Той редовно публикува новини, които изглеждат като истински, а всъщност се абсолютни измислици. Преди две години например той публикува информацията, че в щата Колорадо чрез някои хранителни стоки се разпространява и марихуана. "Тогава един конгресмен от Колорадо дори внесе проектозакон, който забранява разпространението на марихуана посредством хранителни продукти. А новината беше пълна измислица", казва Колър.

Работодател на 30 "автори"

Джестин Колър е на 40 години, женен с деца. Ето как обяснява защо е започнал да публикува неверни информации. "Исках да създам един сайт, който да бъде възприеман сериозно от хората с крайнодесни възгледи. Целта ми беше да публикувам целенасочено измислени истории и дезинформации и да гледам изненадата на хората, повярвали, че са истински."

Междувременно Колър дава работа на 25 до 30 "автори". Самият той е бил изненадан от огромния брой кликове във "Фейсбук" и "Гугъл" на фалшивите новини по време на последната предизборна кампания в САЩ. Както в случая с историята за открития мъртъв агент на ФБР, който разследвал скандала около мейлите на Хилари Клинтън. Публикацията с предизвикателното заглавие изглеждала като препечатка от вестник "Denver Guardian". С малката подробност, че такъв вестник изобщо не съществува.

Интервю: Гуидо Баумхауер: Най-добрият отговор срещу пропагандата е правенето на добра журналистика

"Хората искаха да чуят подобно нещо. Аз съчиних цялата история. Измислих си града, хората, шерифа, агента от ФБР. Нашите онлайн-редактори разпространиха целенасочено информацията до привържениците на Доналд Тръмп и я публикуваха в социалните мрежи. Историята се разпространи като лавина", казва Джестин Колър. 

Пари от реклами

Всеки допълнителен клик прави сайтовете на Колър привлекателни за рекламните агенции. Двама други автори на дезинформации, които бяха разкрити от "Лос Анджелис Таймс" в Лонг Бийч, признават, че само от реклами на техния сайт печелят между 10 хил. и 40 хил. долара месечно.

"Фейсбук" и "Гугъл" вече обявиха, че няма да допускат реклами на сайтове с измислени новини. Джестин Колър обаче не вярва, че неговите измислени новини са допринесли за загубата на Хилари Клинтън. "Тя всъщност не беше добър кандидат", убеден е той.

Източник: "Дойче веле"