Според данните на НОИ многото нови пенсионери от сектор "Сигурност" са заличили ефекта от пенсионните реформи

Стимулът за майките, които са на висока заплата, да се връщат на работа в първата година от майчинството си, влиза в сила чак от 1 юни. Това заяви управителят на Националния осигурителен институт Бисер Петков пред БНР. 

С бюджета на Държавното обществено осигуряване депутатите одобриха предлаганото облекчение от социалното министерство, но защото се налагали промени в нормативната уредба, мярката ще влезе в сила от средата на годината, обясни Петков.

Тогава на жените, които изберат да се върнат на работа след 135-ия ден от раждането до навършването на една годинка на детето, НОИ ще плаща половината от високоплатеното майчинство. Така тези жени реално ще получават заплата и половина. 

В момента съществува празнота в закона, защото майките не получават нищо от НОИ, ако изберат да се върнат на работа, преди детето да навърши една година, но пък ако се върнат, преди да изтече втората година, получават половината от нископлатеното си майчинство, или по 170 лв. месечно. 

Според данните на НОИ между 1 и 2% от жените в момента се връщат още в първата година от майчинството на работа. С приетата миналата седмица мярка от НОИ се надяват този дял да се увеличи. Прогнозата за това колко майки ще се възползват е трудна, но от НОИ са изчислили, че ако 10% от майките се възползват, или около 4200 жени, то НОИ ще "спечели" над 5 млн. лв.

Над 3 млн. лв. от сумата ще дойде от факта, че осигурителната институция ще им плаща само половината от обезщетението, а още около 2 млн. лв. - от това, че тези жени ще плащат осигуровки, след като започнат работа. 

Виж още: Бюджет 2017 приет окончателно от парламента

Пенсионната реформа с липсващ ефект заради сектор "Сигурност" 

От цитираните данни от управителя на НОИ за броя на хората, излезли тази година в пенсия, стана ясно още, че отстъпката при приемането на пенсионната реформа за военни и полицаи е "изяла" ефекта от по-трудните условия за пенсиониране на масовата трета категория работещи. 

Тази година в пенсия са излезли малко над 107 хил. българи, което е с едва 585 по-малко от новите пенсионери от миналата година. От януари обаче възрастта и стажът за трета категория бяха увеличени с по 2 месеца за мъжете и жените. 

Също от тази година бе въведена минимална възраст за пенсиониране на служителите от сектор "Сигурност" - 52 г. и 10 месеца, освен 27-те години стаж, от които 2/3 в системата. Само че за всички служители от сектора, които към края на миналата година бяха изпълнили единственото тогава условие за стажа, бе даден гратисен период до края на 2018 г. да се пенсионират без възраст. 

Това заедно с възможността да се излезе в пенсия, без да е необходимо да се напуска работа, е довело и тази година до бум на новопенсионираните военни и полицаи, обясни Петков. Към момента близо 6700 са новите пенсионери от сектор "Сигурност", което е два пъти повече от миналата година. 

По-смислена политика е да се търсят източници и ресурси за общо увеличаване на всички пенсии, коментира Петков по повод неприетото в Народното събрание предложение за двойно увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст. 

Патриотите искаха минималната пенсия да стане 300 лв. или 200 лв. Депутатите приеха единствено да има индексация с 2.4% за старите пенсии от 1 юли, като ще се увеличи коефициентът за всяка година стаж от 1,1 на 1,126. За новите обаче - които се отпускат от януари - увеличението трябва да се усети по-осезаемо именно заради този увеличен коефициент. 

През 2017 г. дефицитът в НОИ ще е с около 320 млн. лв. по-малко и за първи път от няколко години държавата ще даде "само" 45,5% от разходите за пенсии. Досега от данъците се финансираха около 50% от парите за пенсии.

Източник: БНР, в. "Сега"