Депутатите гласуваха близо 450 млн. лева за Министерството на здравеопазването, с над 2 млрд. лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната, БАН и СУ останаха без допълнителни средства, а партиите запазват субсидията си

Бюджетът за догодина беше окончателно приет от Народното събрание. БСП обаче се заканиха да го пратят в Конституционния съд (КС) заради създалата се ситуация с парите за Българската академия на науките (БАН).

След обрат в гласуването БАН и Софийският университет "Св. Климент Охридски" няма да получат допълнителните си субсидии - съответно 10 млн. и 500 хил. лева, информира БНР.

Депутатът от "БСП Лява България" Румен Гечев окачестви това като "атентат срещу българската наука" и "атентат срещу българската демокрация", а Менда Стоянова от ГЕРБ отговори, че вносителите на искането за допълнителни субсидии за БАН не са успели да го аргументират.

Виж още: Можем ли да останем без прогноза за времето?

На заплахата за внасяне на текстовете в КС председателката на парламентарната комисия по бюджет и финанси отговори:

"Да го дадат. Няма нищо противоконституционно. Народното събрание два пъти прегласува членовете. И това е волята на Народното събрание. Ако имаше друга воля, тя трябваше да се изрази при гласуването докрай."

Въпреки че по-рано през деня всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, подкрепиха увеличаването на парите за учените, депутатите отхвърлиха отразяването му в основната финансова рамка, което поставя под въпрос отпускането им.

Учените от БАН не могат да участват в европейски проекти, ако нямат собствено съфинансиране, контрира Гечев. По думите му увеличената субсидия е необходима също така "за да финансираме тези 600 млади българи докторанти в БАН и в природни науки, и в приложни, и във фундаментални, и в обществени науки".

Виж още: Горанов за учените: Трябва да положат малко повече усилие

Заплатите на учените от БАН стигат само за да си платят сметките, допълни Милен Михов от Патриотичния фронт. Това унизително положение, в което десетки години българските учени бяха поставени, трябва да бъде променено, категоричен беше той.

Институтите, които се занимават с фундаментални и хуманитарни науки, не могат да печелят от постиженията си, защото те не могат да имат комерсиална цел, допълниха и от АБВ.

БАН може да си набави допълнителни пари чрез проекти, затова няма необходимост от допълнителна субсидия, смята обаче Менда Стоянова:

"В новия програмен период, където акцентът е върху интелигентния растеж, те са призвани да бъдат водещи, така че за наука пари има, но има за науката, която може да ги заработи."

При второто четене на държавния бюджет парламентът потвърди още, че минималната работна заплата се увеличава от догодина на 460 лв.

Виж още: Бюджет 2017: Вдигат минималната заплата и необходимия стаж за пенсия

По 37 лв. месечна добавка за деца ще получават домакинствата, чийто доход на член от семейството не превишава 400 лв. За семействата с две и три деца надбавката е съответно по 85 и 130 лв. Месечната помощ за отглеждането на дете с между 50 и 70% увреждания ще бъде 350 лв, а с увеличаване степента на увреждането държавната подкрепа също нараства, обясни Галя Захариева от ГЕРБ:

"Подкрепата за тези деца с най-висок процент е 930 лв., 490 е по-малката, т.е. има надграждане в най-тежките и най-сериозните случаи, в които има нужда от подкрепа."

Според Драгомир Стойнев от "БСП лява България" разходите за лечение на децата обаче трябва също да са включени в помощите, отпускани от държавата:

"Този подход, който ние предлагаме, е много по-справедлив, защото тук се включваха и разходите за рехабилитация и балнеолечение. Сега вие им казвате - ето ви 350 лв., оправяйте се."

По-рано депутатите записаха, че от догодина може да бъде изтеглен нов дълг, но само от вътрешния пазар до 1,2 млрд. лева.

Виж още: Проф. Христина Вучева: Най-добре е да оттеглят бюджета

Народните представители решиха още да запазят партийните субсидии на настоящото им ниво. Мартин Димитров от Реформаторския блок обаче поиска горна граница и се аргументира:

"Какво става, ако една партия получи примерно 3 млн. гласа? Това е възможно - теоретично - и може би някой ден ще се случи. Това означава ли, че тя ще получи 33 млн. лева на година субсидия и това необходимо ли е?"

Заедно с Методи Андреев от ГЕРБ и Петър Славов от Реформаторския блок той предлагаше общият размер на средствата за партия или коалиция да не надхвърля 1,6 млн. лв. - според тях достатъчен таван партиите да водят нормален политически живот, а не да трупат парите на влогове. Вносителите се мотивираха със задължителното гласуване, изтъквайки, че по този начин партиите облагодетелстват себе си, но депутатите не възприеха идеята им.

Пленарната зала отхвърли и увеличаването на субсидиите за Министерството на културата, предвидени за паметник на жертвите от тоталитарния режим на остров Персин. Янаки Стоилов от "БСП лява България" обясни, че това би станало опасен прецедент:

"Периодично към законопроектите за бюджетите различни политически формации ще предлагат мемориални знаци за жертви, които са дадени в различни политически периоди."

С над 2 млрд. лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Именно отбраната, образованието и здравеопазването бяха изведени като приоритети в бюджета.

С близо 450 млн. лева ще разполага Министерството на здравеопазването догодина, решиха също така депутатите. Въпреки това част от социалните и здравните работници ще останат без увеличение на заплатите, заяви Марияна Тодорова от АБВ. По думите й:

"Тези 8500 социални работници са обречени почти на мизерия и трудно могат да изпълняват задълженията си. Няма да останат работници в тази система и тя ще бъде обезкървена."

Виж още: АБВ, Патриотичният фронт и ДПС няма да подкрепят бюджет 2017

Източник: BNR.bg