В себе си знаем, че за танц за нужни двама, защо тогава все другата жена е виновна, когато се стигне до раздяла или разбито семейство? Нека видим какво казва психологията

Каква е асоциацията ви, когато научите за разбита връзка или изневяра? Обикновено си представяме "другата жена" като виновна за всичко. В себе си знаем, че за танц за нужни двама, защо тогава все другата жена е виновна, когато се стигне до раздяла или разбито семейство? Нека видим какво казва психологията:

1. Приели сме, че мъжете са лошите

Факт: Извършителите на ужасните престъпления, за които четем или гледаме по телевизията, са мъже. Има едно генерално разбиране, че мъжете са гадни, а жените добрички, казва Кристин Хартман, специалист по поведенческа психология и експерт по връзки. Когато жена извърши нещо лошо, лесно й се ядосваме, понеже приемаме, че тя е изменила на природата си.

Приемаме, че тя е нарушила някакъв свещен код (от типа "Не пипай моя мъж и аз няма да закачам твоя").

Виж още: Любовният триъгълник: Аз и мъжът на най-добрата ми приятелка

Набеждаваме жената за безсърдечна кучка, а за мъжа казваме, че е направил грешка. На практика обаче, той е този, който е нарушил правилата и е разбил доверието.

2. По-лесно е

"Другата жена е лесна мишена - особено, ако не я познавате или не ви е приятелка. Да мразиш човека, когото обичаш, е объркващо - обяснява Хартман. - Тръгнеш ли да мразиш мъжа, непременно трябва да си зададеш някои въпроси: кога бракът ни се превърна в куха обвивка? Може би той не е този, за когото го мисля? Ако го изгоня, дали няма да остана сама до края на живота си?"

"Когато изберем да излеем яда си върху другата жена, всъщност планираме да останем във връзката, но търсим отдушник на гнева си  - обяснява психологът Бранди Инглър. - Пък и знаем, че ако се развикаме на мъжа, излагаме връзката на риск."

3. "Тя го е подлъгала"

Мислим си: "Само ако мога да се отърва от нея, понеже тя го прикотква и улеснява да ме мами, всичко ще се оправи." Но всъщност знаем, че има милиони причини мъжете да мамят и проблемът обикновено е по-сериозен от това да се отървем от някоя конкретна жена - това би било третиране на синдрома, а не на заболяването, казва Хартман.

Какво да правим тогава?

Спрете да сипете обвинения по съперницата и се опитайте да разберете поведението на партньора си.

Мъжете рядко мамят една жена, защото не я смятат за хубава или защото намират другата за по-хубава, по-скоро го правят, защото са неудовлетворени или ядосани от партньорката си или пък тя не отговаря на емоционалните или физическите им потребности, допълва Инглър.

Виж още: 18 мъдри мисли за брака (от гледната точка на мъжа)

Източник: Women's Health